Astăzi este ziua ta - Cristi Puiu

03 Apr 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Cristi Puiu

Intuitiv ori conştientizând pur şi simplu că face cea mai bună alegere, Cristi Puiu a dat imaginea încremenită pe pânză (a făcut mulţi ani pictură la şcoli înalte), pe imaginea vie, mişcată, a cinematografului, alegând să facă regie şi uimind cu primul său film “Marfa şi banii”, bine primit de public şi de critica de specialitate.

Însă adevărata recunoaştere internă şi internaţională o obţine cu lung-metrajul „Moartea domnului Lăzărescu”, inspirat după un caz real, când, un pacient de 52 de ani, Constantin Nica, a fost purtat toată noaptea cu salvarea pe la patru spitale, care au refuzat să-l primească, sfârşind prin a fi abandonat pe un trotuar din Capitală, unde moare singur şi părăsit ca un câine.

S-a născut la 3 aprilie 1967, în Bucureşti, şi, de mic, a avut o atitudine şi un comportament nonconformist. „Nu mi-a plăcut şcoala, eu am făcut liceul în şapte ani, deşi trebuia să-l fac în patru ani. Am repetat clasa a douăsprezecea, după aceea m-au exmatriculat. În fine, am avut aventuri. Am picat la admiterea de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” la treapta I şi singurul criteriu care-mi mai rămăsese la alegerea liceului era să fie cât mai aproape de casă. M-am dus la Liceul de Chimie Industrială nr. 5, care era cel mai apropiat”, îşi aminteşte Cristi.

În 1990, Cristi Puiu, care a studiat pictura de la 10 ani, a participat la o expoziţie în Lousanne (Elveţia), împreună cu alţi tineri artişti români. Doi ani mai târziu, a luat examenul de admitere la „Ecole superieure d’Arts Visuels” din Geneva, actuala „Haute Ecole des Beaux Arts”, departamentul Pictură. La finalul primului an a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeaşi şcoală, absolvind-o în 1996.

A debutat ca regizor în 2001, cu filmul „Marfa şi banii”, film care a obţinut multe premii internaţionale. Ba, unii critici consideră că acesta este filmul care a inaugurat „noul val” românesc în cinematografie.

Dar lovitura a dat-o cu cel de-al doilea film de lung-metraj „Moartea domnului Lăzărescu”, în 2005, film care a rulat pe aproape întreg mapamondul, fiind distribuit şi în SUA, şi care, la rându-i, a obţinut numeroase premii internaţionale. În 2010 regizează lung-metrajul de ficţiune „Aurora”, în care el însuşi interpretează personajul principal. Ultima peliculă semnată de regizor este „Sieranevada”, în 2016.

Astăzi, valorosul regizor şi scenarist împlineşte 50 de ani. Să-i urăm toate cele bune, multă sănătate, bucurii lângă cei dragi şi la cât mai multe filme care să uimească o lume întreagă. La mulţi ani, Cristi Puiu!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră