Astăzi este ziua ta - Alina Manole

21 Mar 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Alina Manole

A început prin a cânta folk, câștigând trofee la festivalurile de profil, prin anii 1998 și 1999, semn că aprecierea începea să se contureze încă de pe atunci. Oricum, dăruită cu acel timbru unic al vocii, cu acea căldură în glas și cu acea vizibilă emoție artistică transmisă atunci când intră pe scenă, ar fi făcut carieră și dacă ar fi rămas axată numai pe muzica folk. Dar, pesemne, a simțit că este prea puțin și că genul în sine o îngrădește, o limitează, nu-i dă posibilitatea să se exprime așa cum simte și așa cum dorește, nu o lasă să spună pe deplin ceea ce are de spus.

S-a născut la 21 martie 1977, în Roman. „Am avut o copilărie cu câtec și prieteni invizibili. Lumi fantastice imaginate fără oprire. Fiecare colț de stradă sau creangă de copac era pretext de povești. Am absolvit Liceul teoretic Roman Vodă, din orașul Roman, secția fizică-chimie. Cea mai faină generație de profesori și colegi. Ca fiecare generație...”, ne spune Alina.

După „etapa folk”, Alina Manole s-a retras din muzică timp de câțiva ani, revenind însă în lumea muzicală, o dată cu participarea la Festivalul de Muzică Tânără din Delta Dunării, Sfântu-Gheorghe. Deja concepția muzicală și noua abordare se simte clar schimbată, o dată cu lasarea primului album folk-jazz „Luna Pătrată”, în martie 2009, la propria casă de discuri MHO Music. Bine primit de critica de specialitate, bine primit de public, îi dă un suflu nou și credința că este pe drumul cel bun.

Pentru albumul „Luna Pătrată”, Alina Manole a primit premiul Fundației Nicu Alifantis. În decembrie 2009, a lansat un maxi-single de colinde de iarnă compoziții proprii, în septembrie 2011 lansează cel de-al treilea album „Dragoste în 3” și, pe 2 iunie 2014, este lansat albumul „Fericirea de luni”.

Cum se împacă meseria de sociolog cu cea de solist folk-jazz? „Sunt tot eu și într-o parte și în cealaltă. Doar limbajul diferă. Sinceritatea e aceeași. Și profesionalismul. Înainte de a scoate un nou album, mai întâi voi scoate o carte pentru copii: Aventurile Rățoiului Adalbert. Apoi văd și de studio. Cântece noi sunt deja prezentate celor care vin la concerte. Până atunci, mai călătoresc cu albumul Fericirea de luni, scos în 2014”.

De la începutul lunii trecute, Alina revine în radio, la Radio SmartFM, având o emisiune foarte ascultată și excelent primită de un public „smart” de toate vârstele. În fiecare marți seara, de la ora 20 la ora 22, vocea ei caldă, curată, vocea care se lipește de suflet și dă răsfățuri minții, ajunge la fiecare ascultător. E cântecul care se distribuie, fără să se împartă, vorba lui Noica.

„Reîntoarcerea mea în radio este cadoul cel mai frumos al acestui an. SmartFM devine, cu fiecare emisiune introdusă în grilă, un post de radio cultural, iar asta înseamnă un soi de excepție în zona media. Planeta radio Luna Pătrată adună din ce în ce mai mulți locuitori și le rezerv surprize frumoase, muzicale, și pe mai departe”, promite Alina.

Astăzi este ziua sa aniversară. Să-i urăm cu drag multă sănătate, bucurii, clipe frumoase alături de cei dragi, luni pătrate răsărite în crucea nopții, sori ovali și mulți ani galactici! La mulți ani, Alina Manole!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră