Astăzi este ziua ta - Adrian Oianu

19 Iul 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Adrian Oianu

Volubil, dezinvolt, agreabil, exterem de civilizat şi politicos, Adrian Oianu este cel care a îmbrăcat cu pasiune şi mult bun gust zeci sau sute de femei (spre deosebire de majoritatea bărbaţilor care vor exact contrariul!), exploatând fericit motive populare româneşti aplicate pe croieli moderne.

Toată această “creativă nebunie” nu are la bază tezele ori simţirea unui îndârjit patriotism de suprafaţă, ci numai şi numai faptul că tradiţia populară românească în vestimentaţie, portul popular românesc, este atât de bogat în culori, simboluri, geometrie, fantezie, încât poate concura cu statut de unicat cu creaţiile oricărei case de modă, oricât de cunoscută şi de bine cotată ar fi ea. Pe de altă parte, ce e mai frumos decât să “cultivi” şi să foloseşti elemente din tradiţia poporului tău?

S-a născut la 19 iulie 1967, în Constanţa, şi de aceea, poate, foşnetul viu al valurilor l-a transferat în foşnetul mătăsos al rochiilor create de el, iar culorile, într-o permanentă schimbare, a răsăriturilor şi apusurilor de dincolo de orizontul sclipitor al mării i-au pastelat colecţiile. Atât de pasionat a fost şi este de acest “segment cultural” încât, în 1993, a renunţat la Facultatea de Drept pentru a intra în lumea modei.

În 1994 urmează cursurile Institutului European de Design de la Milano, iar trei ani mai târziu pleacă în Turcia ca director de design la „Damat & Tween”. În 1997 devine student al Universităţii de Arte „Parsons&Ottis”, din Los Angeles, dar şi designer la casa de modă Richard Tyler. Nu absolvă nici una dintre facultăţi.

În 2000 se alătură companiei multi-brand Liz Claiborne, fiind responsabil cu realizarea designului pentru DKNY Jeans. Patru luni mai târziu revine în România şi lansează un nou brand, Fotosintesi Clorofilliana. Îşi deschide primul atelier personal şi introduce pe piaţă o nouă marcă, Adrian Oianu. În 2007, scoate nu mai puţin de patru colecţii, iar în 2009 câştigă titlul „Designerul anului”

„Designul nu este un lux, este o experienţă culturală. Prin design ţi se îmbogăţeşte viaţa, ai acces la un univers pe care altfel nici nu-l bănuieşti. Proştii cu bani cumpără lux, pentru că nu sunt cultural dezvoltaţi. Sunt un şmecher cu o plută care şi-a găsit insula lui, pe care poate să stea cum vrea el. Mi-am găsit raiul”, spunea, cu ironie, acum ceva vreme Adrian.

De un an şi ceva şi-a găsit un nou hobby „Radio SmartFM”, unde poate fi ascultat în fiecare zi de marţi, între 13-14, pe frecvenţa 107,3 FM, având propria-i emisiune „O oră de românitate”. Astăzi, împlineşte 50 de ani. Să-i urăm tot binele din lume, multă sănătate, bucurii şi să ne surprindă pe mai departe cu acele colecţii unice ale sale. La mulţi ani, Adrian Oianu!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră