Astăzi e ziua ta: Flo­rian Lungu

05 Ian 2016 | scris de Luminita Ciobanu
Astăzi e ziua ta: Flo­rian Lungu

Privind spre anul care tocmai s-a încheiat, „nu puţine au fost evenimentele – bineînţeles, cultural-muzicale, legate incontestabil de jazz – dar foarte impresionat fost-am recent (29 decembrie 2015) de remarcabilele performanţe realizate pe scena fastuoasei Săli Mari a Teatrului Naţional Bucureşti în spectacolul «Magic Naţional» de grupul «Hot Jazz Club» al acordeonistului nepereche Emy Drăgoi împreună cu o lăudabilă echipă de actori, dansatori, cîntăreţi între care, la loc de cinste, Ion Caramitru. Pentru cei care nu l-au vizionat, mai au o şansă pe 23 ianuarie 2016, cînd acest spectacol – demn de un Broadway românesc – va fi reluat”, exprimă Florian Lungu, accentuând, cu nostalgie: „În fiece clipă reiterez cu sufletul şi cu mintea cei douăzecişişapte de ani de convieţuire în tandem iubitor cu scumpa mea soţie Carmen, cu nume alintat «Bimbirica». Ne mai ciorovăim uneori? Fireşte, ca în oricare cuplu, dar ce dulce-i regăsirea de sine pe canavaua sentimentului de apartenenţă unul altuia...”.

Ce proiecte pregăteşte în 2016? „Cel mai important – finalizarea volumului «O istorie a jazz-ului în România» la care lucrez de mult timp, dar pe care am amînat-o adesea, prins fiind de activităţi curente: realizarea de emisiuni radiofonice, conceperea unor articole de specialitate, prezentarea de concerte şi festivaluri, susţinerea unor expuneri cu subiecte legate de jazz, ilustrate video şi audio în cluburile din capitală şi din ţară; continuarea serialului «Jazz pe româneşte» – concerte/emisiuni în direct pe care le prezint lunar la Radiodifuziune; întemeierea şi organizarea Clubului de Jazz şi Blues «Johnny Răducanu» împreună cu partenerul Mike Godoroja la sediul Institutului Cultural Român din capitală; editarea unui CD de autor cu compoziţii ale mele şi cu dedicaţii muzicale adresate mie de-a lungul anilor”.

Un gînd la ceas aniversar... „Doresc tuturor liniştea şi pacea favorabile afirmării creativităţii, împlinirii bunelor intenţii, realizărilor de tot felul şi implicit aflării plenarului sentiment al fericirii. Altfel spus, mai puţină politică, mai multă onestitate, o bună înţelegere între semeni şi desigur investirea acelor energii interioare care să permită concretizarea acestor idealuri. Veţi spune că sunt generalităţi – nimic nou sub soare – aşa este, dar la acestea fie-mi permis să adaug cele mai bune gînduri şi urări de succes pentru aceia dintre compatrioţi la care ţin cel mai mult, creatorii şi iubitorii de jazz. Keep swinging! Florian «Moşu» Lungu”.

Alte stiri din Calendar

Ultima oră