Alexandru Bindea: “Ar trebui să fiu mai tânar cu zece ani!”

22 Iun 2015 | scris de Cristi Severin
Alexandru Bindea: “Ar trebui să fiu mai tânar cu zece ani!”
Actor de teatru prin excelenţă, Alexandru Bindea îşi sărbătoreşte în prag de Sânziene, la 22 iunie, ziua de naştere. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!”.
Se vedea profesor de italiană, însă, cum examenul era din doi în doi ani, în 1976 nu s-a organizat concurs. La sugestia unui vecin care, fără să stea pe gânduri, l-a întrebat de ce nu dă admitere la IATC, Alexandru Bindea a realizat că, într-adevăr, acesta este drumul pe care îl are de urmat în carieră. S-a pregătit cu actorul Petrică Gheorghiu, care i-a avut elevi şi pe Florian Pittiş, pe Ion Caramitru sau pe Cezara Dafinescu, iar dragostea pentru teatru a sporit de la o zi la alta. A dat examen de admitere la IATC de nouă ori. Cum picase de trei ori, de frica lui Dem Rădulescu, următorii doi ani s-a înscris la concursul de la Târgu Mureş. A picat din nou, dar a fost convins că destinul nu poate fi altul decât în arta spectacolului. Din acest motiv nu şi-a abandonat visul. “Eu mi-am dorit tot timpul să fac această meserie, m-am chinuit destul de mult, adică am dat de vreo nouă ori până am intrat la facultate. Am pierdut, să zicem, un deceniu tot dând examen de admitere. Ar trebui să fiu mai tânar cu zece ani”, exprimă Alexandru Bindea. În acest interval, a experimentat câteva meserii. A fost şofer la ITB, a fost taximetrist, dar şi ghid pentru turiştii italieni la ONT.
Avea 28 de ani când a intrat la IATC şi a aflat că Octavian Cotescu i-a acordat nota 10 la monolog. Marele regret pe care în are este “că n-am putut să-i mulţumesc. La o lună după ce am intrat, a murit! Aşteptam să-i mulţumesc în octombrie, dar a murit în august”, a explicat Alexandru Bindea.
În 1989 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa profesorului Dem Rădulescu şi a debutat pe scena Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu cu spectacolul „Noaptea marilor speranţe“, regia - Silviu Purcărete. De atunci, a jucat magistral zeci de roluri în teatru şi film.
În stagiunea curentă a TNB a jucat în “Dineu cu proşti”, de de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru,  şi în “Scrisoarea”, după “O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, în regia lui Horaţiu Mălăele.

Alte stiri din Calendar

Ultima oră