Acad. Dan Berindei: “Rog pe conaţionali să nu uite că sunt români şi să se străduie să facă ceva de folos ţării, ferindu-se de corupţie ca de foc!”

03 Noi 2015
Acad. Dan Berindei: “Rog pe conaţionali să nu uite că sunt români şi să se străduie să facă ceva de folos ţării, ferindu-se de corupţie ca de foc!”
Istoricul Dan Berindei, doctor în ştiinţe istorice, preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie, membru titular al Academiei Române din 1992 (corespondent - 1991) îşi sărbătoreşte ziua de naştere la 3 noiembrie. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!”

S-a născut în Bucureşti, în cea din urmă lună de toamnă a anului 1923, şi a copilărit în oraşul de pe Dâmboviţa. A studiat, pe de o parte, în particular, apoi a urmat Şcoala „Clemenţa”, urmată de Liceul „Spiru Haret” şi de Facultatea de Istorie şi Filosofie, Secţia Istorie. În 1969 şi-a susţinut teza de doctorat: “Oraşul Bucureşti, reşedinţă şi capitală a Ţării Româneşti (1459–1862)”. A fost cercetător şi secretar ştiinţific la Institutul de Studii şi Cercetări Balcanice, respectiv asistent la Institutul de Istorie şi Filosofie al Academiei Române. După îndepărtarea sa abuzivă din cercetarea ştiinţifică (1952–1955), a fost rechemat la Institutul de Istorie „N. Iorga” (1955–mai 1990) din Bucureşti, fiind succesiv: cercetător, cercetător principal, secretar ştiinţific, vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific, precum şi profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (din 1990); profesor la Politehnica din Bucureşti, unde a predat cursul de Istoria României în context universal, profesor la Universitatea „Hyperion” din Bucureşti. Bucureştiul este astăzi alt oraş decât cel pe care l-a decoperit în copilărie. I-a urmărit transformările, pas cu pas, i-a studiat trecutul cu acribie. Privind în oglinda anilor, cel mai frumos moment la care se gândeşte, deseori, cu bucurie, considerându-l deopotrivă şi cel mai greu moment este cel al Revoluţiei din decembrie 1989. Îşi aminteşte de “atmosfera de bucurie şi împlinire din primele ore ale zilei de 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceauşescu, care a luat sfârşit când s-au tras primele focuri de armă”.

Anul care se apropie de final i-a adus momente de bucurie istoricului Dan Berindei, constituite în “apariţia, aproape succesivă, a cărţuliei mele Mersul lucrurilor. Cum văd lumea după 90 de ani şi a volumului 19 a Jurnalului politic al lui Ioan Hudiţă, pe care l-am editat”, explică acad. Dan Berindei.

La ceas aniversar, din lumina celor 92 de ani pe care îi împlineşte la 3 noiembrie, gândul reputatului istoric Dan Berindei se îndreaptă către români: “Rog pe conaţionali să nu uite că sunt români şi să se străduie să facă ceva de folos ţării, ferindu-se de corupţie ca de foc!”

Alte stiri din Calendar

Ultima oră