Pârtia Veveriţa din Vatra Dornei devine cinematograf

12 Aug 2015
Pârtia Veveriţa din Vatra Dornei devine cinematograf
Statiunea suceveana Vatra Dornei gazduieste la sfarsitul acestei saptamani Zilele Filmului Istoric, eveniment organizat de Asociata Culturala Eric Voegelin. Tema festivalului din acest an este “Noi perspective asupra totalitarismului”. In cadrul acestei manifestari culturale vor fi proiectate patru documentare poloneze din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia.

Vineri, 14 august, cu incepere de la ora 18:00, va fi difuzat, in Sala Oglinzilor de la Primaria Vatra Dornei, documentarul “Moda politica”. Documentarul relatează poveştile celor identificaţi ca „saboteuri” ideologici de către autorităţi, urmărind evoluţia modei din anii în care şosetele colorate atrăgeau observaţii din partea autorităţilor, la fascinaţia faţă de moda pariziană a anilor '60, copiii teribili ai anilor '70 şi stilul punk rock al perioadei marţiale. In aceeasi zi, dar de la ora 22:00, partia Veverita se va transforma intr-un imens cinematograf. Acolo va putea fi vizionat „Strigătul libertății”, un film care spune povestea muzicii rock în perioada comunistă a Poloniei, prezentată din perspectiva ziaristului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. Un film despre sound-ul care a oferit oamenilor o doză de libertate, un respiro într-o lume plină de constrângeri și interdicții. O călătorie muzicală în timp, cu înregistrări unicat, extrem de emoţionante, din ultimii 50 de ani.

A doua zi, sambata, de la ora 19:00, va putea fi vizionat „Arta libertății”, un documentar ce prezintă fenomenul alpinismului în anii ’70 şi ’80, când socialismul atinsese apogeul în Polonia. În ciuda situaţiei economice dificile din ţară, polonezii organizau expediţii costisitoare în Munţii Himalaya, devenind unii dintre cei mai apreciaţi alpinişti din lume. Felul în care privaţiunile zilnice ale polonezilor au influenţat încrederea lor în sine sau diferenţa dintre echipele din Polonia şi cele din alte ţări sunt câteva dintre temele abordate în film.

Duminica, in ultima zi a evenimentului din Depresiunea Dornelor, va putea fi urmarit “Jucarii”, un film in care sunt descrise jocurilor celor mici in perioada comunista a Poloniei. Joaca este un moment fundamental pentru dezvoltarea personală cu atât mai mult cu cât sub presiunea unui regim autoritar libertatea şi identitatea personală sunt păstrate cu greu. Documentarul prezintă legătura dintre creativitatea adulţilor de astăzi şi jucăriile pe care le-au avut în copilărie.  

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră