Un sat din Sibiu i-a fermecat pe britanicii de la Financial Times – „Pare a fi o nouă Toscana”

26 Aug 2019 | scris de A.V.
Un sat din Sibiu i-a fermecat pe britanicii de la Financial Times – „Pare a fi o nouă Toscana”

Britanicii de la ziarul Financial Times au rămas plăcut impresionați de ceea le pot oferi satele transilvănene. Printre ele se numără și un sătuc din județul Sibiu, pe care l-au numit noua Toscana.

Vechile sate săseşti din Transilvania, bucolice, cu o gastronomie rustică, ce atrag din ce în ce mai mulţi turişti străini, sunt comparate cu Toscana, considerată una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia.

Britanicii au venit în Transilvania pentru a vedea cu ochii lor dacă locurile se aseamănă cu cele din Toscana. Și așa a fost. Au vizitat mai multe așezări din județele învecinate, iar ultima oprire au făcut-o la Mălâncrav, în Sibiu, acolo unde au participat la festivalul Icon Arts.

Autorul articolului din Financial Times, jurnalistul Andrew Eames, spune că ideea unei paralele între Toscana şi Transilvania i-a fost prezentată de fiul unui conte italian, Giulio da Sacco, căsătorit cu o româncă şi stabilit într-un sat săsesc.

„Pentru oprirea mea finală în căutarea Toscanei din Transilvania, am ales biblioteca unui conac de pe o colină de deasupra vechiului sat Mălâncrav. Am selectat un concert din programul festivalului Icon Arts, care este un eveniment special în satele săsești. Concertul este un amestec de muzicieni, studenți și profesioniști, cu pianiști, chitariști și cântăreți de operă care interpretează un compendiu de piese clasice și originale. În mod neașteptat, concertul se încheie cu o pereche de muzicieni japonezi care abordează o nouă compoziție a unui compozitor chinez, care stă direct în spatele meu”, povestește jurnalistul britanic.

Jurnalistul povestește cum, după terminarea concertului, publicul și muzicienii s-au amestecat și au poftit la masă. Acesta spune că a mâncat salată de vinete și brânzeturi de capră, precum și alte mâncăruri făcute de femeile satului.

„Este o seară de vară. Sunetul câinilor care latră și căruțele de cai se zbârnesc în sus în vale. Compozitorul chinez a început să-mi spună povestea lui. Au și vin local”, mai spune britanicul.

Acesta încheie spunând că prevede că Mălâncrav va deveni o alternativă bună pentru Toscana.

Jurnalistul FT a mers în vizită în mai multe sate săseşti, precum Floreşti, Mălâncrav, Mesendorf şi Saschiz, şi descrie frumuseţea caselor cu curţi interioare specifice, grădini de legume şi livezi, care au atras mulţi străini. 

Aşa cum Toscana a fost descoperită ca destinaţie de vacanţă de aristocraţia britanică, în a doua jumătate a secolului al 19-lea, şi Transilvania a atras englezi, în frunte cu prinţul moştenitor Charles, care a cumpărat mai multe case în zonă, vine anual în România şi o promovează intens la nivel internaţional. I s-au alăturat membri ai aristocraţiei britanice, precum William Blacker, autorul volumului "Along the Enchanted Way and old Etonian", care deţine case în Transilvania şi Toscana, şi Jessica Douglas-Home, preşedintele Mihai Eminescu Trust, o organizaţie care cumpără case, le renovează şi le închiriază în scop turistic.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră