Un oraş din Belgia a transformat străzile în parcuri

08 Sep 2015
Un oraş din Belgia a transformat străzile în parcuri
La sfârșitul lui mai, 22 de străzi din orașul belgian Gent s-au transformat în „străzi vii” timp de 10 săptămâni, în cadrul unui proiect demarat acum trei ani, scrie FastCoExist.

Edilii i-au îndemnat pe cetățeni să-și imagineze un viitor durabil pentru orașul lor, scenariul propus de ei fiind o rețea de zone fără mașini în jurul piețelor centrale, cu piste de biciclete care să asigure un trafic rapid, transport public și vecini care socializează în stradă. Vara aceasta, oamenii s-au așezat la mese de picnic pe o șosea acoperită cu iarbă sintetică și au băut bere, în timp ce copiii lor se jucau prin preajmă. Locurile de parcare au fost acoperite cu tobogane și bărulețe.

Experimentul social a început în 2012, fiind pus în practică de Lab of Troy, un „laborator creativ” pentru soluții urbane. De atunci, el s-a extins în fiecare vară, tot mai mulți oameni oferindu-se voluntari și planifice și să gestioneze parcuri temporare în fața locuințelor lor, mai ales în zone în care traficul auto a devenit insuportabil pentru locatari.

Oamenii au totodată ocazia de a experimenta viața fără mașini. Dacă unii și-au găsit locuri de parcare aproape de străzile transformate în parcuri, alții le-au lăsat intenționat departe de centrul Gentului. S-au angajat astfel să nu le folosească timp de două luni. Experimentul este deocamdată în fază de testare, obiectivul fiind obţinerea a cât mai multe străzi care să fie permanent fără maşini, concomitent cu găsirea unor soluţii alternative pentru parcarea autoturismelor

„Crearea unei străzi vii e o ocazie uriașă de întărire a coeziunii sociale”, spun Dries Gysels și Pieter Deschamps, de la Lab of Troy, pentru publicația americană. „Faptul că folosesc aceste străzi ca parcuri conduce la contacte mai intense [între oameni] și înseamnă adesea începutul unor povești frumoase și interesante. Odată încheiată perioada de probă de două luni, aceste contacte persistă”.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră