Te-ai întrebat vreodată de ce shop-ul din aeroport îți cere cartea de îmbarcare? Fac MILIOANE pe spinarea ta...

11 Aug 2015
Te-ai întrebat vreodată de ce shop-ul din aeroport îți cere cartea de îmbarcare? Fac MILIOANE pe spinarea ta...
Chiar așa? De ce atunci când cumperi ceva dintr-un magazin, pe aeroport, ți se solicită cardul de îmbarcare? Te-ai întrebat vreodată? Că doar nu ai ajuns până la acel punct fără să ai bilet, nu?

Motivul este mult mai simplu, spune The Telegraph. Retailerii de pe aeroport utilizează datele de pe cartea de îmbarcare pentru a cere înapoi TVA-ul. Și. Astfel, fac economii de milioane de euro...pe spinarea pasagerilor.

Retailerii din aeroport au fost acuzați că înșală astfel călătorii și recuperează TVA-ul la produse, exact pe spinarea celor care cred că fac o economie importantă cumpărând de acolo.

The Independent scrie că majoritatea pasagerilor ce tranzitează Marea Britanie și zboară în afara Uniunii Europene sunt înșelați de retaileri. La efectuarea cumpărăturilor magazinele le scanează biletele de îmbarcare și câștigă TVA-ul ..adică 20% din valoarea produsului achiziționat. Evident că această sumă nu se duce în buzunarul cumpărătorilor.

Un telefon mobil, un iPhone 6 cumpărat de la Dixons (magazin duty free de pe aeroport) costă 593.99 lire sterline. Dacă l-ai lua din Londra ai plăti cel puțin 619 lire. Așa că merită, crede călătorul. Ceea ce nu știe el este că 123.80 de lire, adică TVA-ul acelui produs va fi recuperat de Dixons dacă telefonul este cumpărat de cineva care călătorește în afara granițelor UE.

Reprezentanții mai multor retaileri de pe aeroporturi au declarat pentru The Telegraph că, într-adevăr atunci când cumperi ceva, ți se cere cartea de îmbarcare. Însă pretind că acest lucru nu este obligatoriu și că pasagerii nu sunt obligați să arate cardul.

Chiar așa – încercați data viitoare să cumpărați ceva și vedeți ce se întîmplă. Încercați să vă convingeți cât de „neobligatorie” este această regulă...

 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră