Redescoperă România. Vama Veche - Neuitatele nopți albe și fierbinți

28 Iul 2015
Redescoperă România. Vama Veche - Neuitatele nopți albe și fierbinți
Dacă zilele în Vamă ajung până la urmă să intre, oarecum, într-o previzibilă rutină, în schimb, nopțile sunt cele care fac diferența. Fiindcă la lumina puțină a unui foc de tabără cu chitări și cântări, în discoteci, la concerte sau pur și simplu în lungile plimbări pe plajă sub lucirea lunii și în șoapta valurilor, poți întâlni o dragoste de-o seară, de-o vară sau de-o viață. Iar Festivalul Folk U Florian Pittiș, care începe joi, 30 iulie, pe scena de pe plajă, și dacă n-ar înlesni una dintre cele trei variante, tot ar deschide drum spre o altă veșnică iubire: dragostea față de muzica bună.

După o noapte dormită sau nu, după un sumar mic dejun și după cele câteva ore de plajă, ce obligatoriu nu trebuie ratate dimineața, când căldura și soarele devin prea aspre se părăsește plaja și se iese în „oraș”. Bun prilej pentru a admira captura pescarilor, pentru a târgui prețul hamsiei sau calcanului pe care vi le-ați propus pentru cină, pentru a cumpăra cele trebuincioase zilei și mai ales nopții sau pur și simplu pentru a mai vedea “lumea”.

Apoi, de la un moment dat, toată activitatea se mută sub umbreluțele teraselor, unde, la o flecăreală, la o bârfă, la un joc de cărți, table și la o bere se omoară timpul, până mai spre seară, când se mai rup iarăși câteva ore de plajă și de baie. Și abia de aici încolo începe adevăratul farmec al unui sejur la Vama Veche.

Seară de seară, pe măsură ce arșița zilei se mai domolește, zeci de mașini, cu care s-ar mândri cele mai luxoase stațiuni din lume, încep să se strângă în fața barurilor și a viloaielor care au răsărit în sat (devenit acum stațiune) de aproape două decenii, ca ciupercile după ploaie (de bani). Mai ales în week-end, zeci de băieți de bani gata își gonesc decapotabilele din toate colțurile țării, pentru a se arunca în brațele unei atmosfere fierbinți și al unui libertinaj agreat de toată lumea.

Cu motociclete, cabrioleturi sau jeep-uri ce deseori sunt trase (deși nu e voie) până la malul mării, cu ușile deschise și muzica dată la maximum, fiecare încearcă să profite cât mai mult de atmosfera din jur. Căci terasele sunt pline, se bea, se cântă, se dansează și, pe măsură ce trece timpul, în muzica “de împrietenire” se “fraternizează”. Fum de țigară ori de “iarbă” (deși nici asta nu e voie), aburi de alcool, ținute neglijente și provocatoare, muzică din anii nebuni ai rock-ului, un décor rustic care poate trece drept un exotism local, flirturi și chicoteli, așa încep serile în Vama Veche.

Cât despre nopți, ar fi prea multe de povestit. Oricum, sunt lungi. Foarte lungi! Pentru unii durează o vară întreagă. Pentru alții, pentru cei care au dat faima acestui fermecător loc de „pierzanie”, pentru aceștia înseamnă mult mai mult decât atât. Pot însemna un stil de viață. Dar, până una-alta, să ne vedem cu bine, joi, la festival!

. Anul acesta, Festivalul Folk U Florian Pittiș va avea loc joi,30 iulie - vineri, 31 iulie - sâmbătă, 1 august, în Vama Veche!

Joi, 30 iulie
CĂTĂLINA BEŢA
FOLK FRATE
GYURI PASCU & VLADY CNEJEVICI ŞI TEO BOAR
ALEXANDRU ANDRIEŞ
ALINA MANOLE
DUCU BERTZI
ADA MILEA, ANCA HANU, CRISTI RIGMAN, BOBO BURLĂCIANU
MIRCEA VINTILĂ & BRAMBURA
OCS
CELELALTE CUVINTE
____________

Vineri, 31 iulie
TEODORA BUCIU
LAURA MEŞTEREAGA
ADRIAN IVANIŢCHI
MIHAELA POPESCU
ANDREI PĂUNESCU
COSMIN VAMAN, ALEXANDRA ANDREI & TRUPA SPAM
VASILE ŞEICARU
DINU OLĂRAŞU
POESIS
BYRON
VIŢA DE VIE
CRISTI MINCULESCU & IRIS
____________

Sâmbătă, 01 august
CLAUDIU PĂLĂLAE (CÂŞTIGĂTORUL TROFEULUI FOLK U FLORIAN PITTIŞ 2014)
TATIANA ŞI MARIUS OJOG (FOX STUDIS)
MARIA GHEORGHIU
ADI SĂRMĂŞAN
ZOIA ALECU
EMERIC IMRE & JIMI EL LACO
FLORIN CHILIAN
DAN ANDREI ALDEA
NICU ALIFANTIS&ZAN
PASĂREA ROCK

 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră