Redescoperă România. Vama Veche - de la viața la cort, la Folk U Florian Pittiș

27 Iul 2015
Redescoperă România. Vama Veche - de la viața la cort, la Folk U Florian Pittiș
S-a spus mereu în ultimii ani că, dacă Mamaia este stațiunea preferată a celor cu „fițe”, Vama Veche este “tărâmul” nonconformiștilor, al libertății împinse până la extrem, al celor ce vor să uite de regulile și normele impuse de societate, al celor ce vor să scape, măcar o vreme, de societatea de consum, preferând viața simplă, la cort. Numai că, hoteluri, baruri și restaurante noi invadează, an de an, o zonă în care, până nu de mult, întâlneai doar corturile celor care căutau aici mai mult o stare de spirit decât o plajă. Însă, de un deceniu încoace, Festivalul Folk U Florian Pittiș, trei nopți din vară, are menirea de a reînvia atmosfera uitată de acum 30-40 de ani.

Sezonul „de Vamă” începe încă înainte de clasicul 1 Mai, când toți se bulucesc pe litoral să facă măcar parțial prima baie, și se termină târziu, deseori când timpul e călduros, chiar la sfârșit de toamnă, atunci când “vânturile, valurile…” gonesc și corturile ultimilor temerari înrăiți.Aceștia fac parte dintre vechii și adevătații vamaioți, cei ale căror corturi se instalează pe plajă la începutul lui iunie și se strâng la sfârșitul verii.

Chiar dacă proprietarii corturilor nu sunt mereu prezenți, ele se lasă în grija restului găștii, care le folosesc până la reîntoarcerea celor plecați. Căci doar aici, spre deosebire de multe alte stațiuni, există o gașcă permanentă. O gașcă pe care te poți baza și care, cel puțin în week-end, dacă nu și pe parcursul săptămânii sau în concediu, vară de vară se înființează în Vamă. Pentru că întotdeauna „unde-s mulți puterea crește și petrecerea sporește”. Dar astea-s lucruri care nu se povestesc. Trebuie trăite. Acolo, chiar pe plajă!

De regulă, la primele luciri ale dimineții plaja pare liniștită. Valurile blânde lovesc nisipul și briza răcoroasă a dimineții se strecoară printre corturi, împletindu-se cu refrene ale anilor 60-70, ce încă învăluie în ritm de dans ultimele perechi îmbrățișate pe terasele de pe plajă. Noaptea se pregătește să lase loc zilei și movul orizontului prinde a se încălzi treptat, pentru a deveni incandescent, odată cu răsăritul soarelui. Trebuie să fie cam 5 dimineața. Pentru unii noaptea continuă, pentru alții ziua a început de mult. Pentru cei mai mulți, însă, în Vamă, nu există zi sau noapte. Căci aici timpul se scurge altfel, în alt ritm. Iar somnul, deși necesar, devine o etapă cronologică plictisitoare și inutilă.

Primele raze ale soarelui vor fi pentru mulți un pretext de baie. Așa începe o zi bună, cu baie la răsărit, când apa limpede de la țărm capătă reflexe roșiatice iar fundul mării și viețuitoarele acesteia dau o dimensiune exotică acestui loc. Fermoarele corturilor încep să zumzăie căutând răcoarea dimineții, iar cei care au înnoptat în saci de dormit, direct pe plajă, se întorc pe partea cealaltă, pentru a evita lumina primelor raze.

Treptat, plaja prinde viață și începe foiala obișnuită, rutina fiecărei dimineți. Cafeaua sau prima halbă de bere sunt deja ritualuri binevenite pentru cei pentru care „arșița” nopții a fost prea mare și vor să se “dreagă”, lund-o de la capăt încă de cu zori. În vetrele ce încă mai fumegă de cu seară, împătimiții cafelei la nisip mai aruncă două-trei surcele, pentru a-și satisface atât de deliciosul capriciu. Eee, cât despre nopțile albe și fierbinți din Vamă povestim în reportajul de mâine!

Anul acesta, Festivalul Folk U Florian Pittiș va avea loc joi,30 iulie - vineri, 31 iulie - sâmbătă, 1 august, în Vama Veche!

Joi, 30 iulie
CĂTĂLINA BEŢA
FOLK FRATE
GYURI PASCU & VLADY CNEJEVICI ŞI TEO BOAR
ALEXANDRU ANDRIEŞ
ALINA MANOLE
DUCU BERTZI
ADA MILEA, ANCA HANU, CRISTI RIGMAN, BOBO BURLĂCIANU
MIRCEA VINTILĂ & BRAMBURA
OCS
CELELALTE CUVINTE
____________

Vineri, 31 iulie
TEODORA BUCIU
LAURA MEŞTEREAGA
ADRIAN IVANIŢCHI
MIHAELA POPESCU
ANDREI PĂUNESCU
COSMIN VAMAN, ALEXANDRA ANDREI & TRUPA SPAM
VASILE ŞEICARU
DINU OLĂRAŞU
POESIS
BYRON
VIŢA DE VIE
IRIS
____________

Sâmbătă, 01 august
CLAUDIU PĂLĂLAE (CÂŞTIGĂTORUL TROFEULUI FOLK U FLORIAN PITTIŞ 2014)
TATIANA ŞI MARIUS OJOG (FOX STUDIS)
MARIA GHEORGHIU
ADI SĂRMĂŞAN
ZOIA ALECU
EMERIC IMRE & JIMI EL LACO
FLORIN CHILIAN
DAN ANDREI ALDEA
NICU ALIFANTIS&ZAN
PASĂREA ROCK
 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră