Redescoperă România. Vama Veche - de la plaja nonconformiștilor la Folk U Florian Pittiș

26 Iul 2015
Redescoperă România. Vama Veche - de la plaja nonconformiștilor la Folk U Florian Pittiș
Cunoscută de câțiva zeci de ani drept paradis al nudiștilor, al libertății moravurilor și spiritului, îndrăgită de artiști și libertini, mica stațiune devine însă, o dată cu lăsarea serii, una dintre cele mai “fierbinți” plaje de pe Litoral. Ba mai mult, de un deceniu încoace, trei nopți pe an, atmosfera fierbinte de peste zi ajunge la incandescență spre apusul soarelui, când ritmurile de blues sau rock, lansate de pe scena Folk U Florian Pittiș, reverberează puternic în sufletele vamaioților prezenți, pe plajă, la concert.

Situat la numai o aruncătură de băț de plaja cu Bulgaria, acest mic sătuc era, până nu demult, un colț uitat de țară, cu doar câteva case, printre care trecea o șosea peticită și neumblată. Se spune cu mândrie despre Vama Veche că este corespondența românească a ceea ce reprezintă St. Topez pentru francezi, Ibiza pentru spanioli sau Insula Abaco pentru americani. Cu siguranță că nu pentru confortul și capacitățile de dotare turistică, ci pentru o idee și o stare de spirit care a înnobilat plaja pustie a micului sătuc.

Totul a început acum vreo 40 de ani când, colonii de tineri cu plete, îmbrăcați cu tunici largi și înflorate, cu pantaloni evazați, care fugeau de anonimatul steril al periferiilor industrializate și al noilor cartiere de blocuri și de sistemul sindicalist al celorlalte stațiuni, și-au căutat aici refugiul și libertatea de expresie. Adepți ai unei ideologii, ce marcase puterrnic întreg sistemul occidental (pacifism, ecologie, naturism etc.), aceștia au dat zonei imaginea (stereotipă deja) a unei oaze de plăceri și libertate sexuală, eliberată de orice constrângeri sociale sau morale.

Beneficiind de un cadru natural de excepție (întreg Litoralul din dreptul falezei ce unește Vama Veche cu 2 Mai este declarat zonă protejată, valurile înspumate ale mării adăpostind aici singura rezervație submarină de pe teritoriul țării) și o liniște specifică oricărui colț uitat de lume, imaginea micului sătuc și a plajei sale nonconformiste a făcut rapid turul țării, depășind și granițele. Așa se face că, imediat după 89, faima acestui stil de viață a înflorit și mai mult, iar pe plajă puteai întâlni cehi, unguri, austrieci sau polonezi.

Câțiva ani mai târziu, cultivând imaginea popularizată deja în întreaga țară de mai multe generații de vamaioți-nudiști, plaja începe treptat să fie invadață de falși hippie, copii de bani gata ai marilor orașe, dornici de senzații tari și de exhibiționism. Spirite întreprinzătoare, localnicii și alți investitori au știut să utilizeze această imagine de marcă a unor “tineri” (de toate vârstele) în căutare de libertate, pentru a transforma micuța și liniștita plajă, într-una dintre cele mai controversate stațiuni ale Litoralului.

Conform unui mecanism binecunoscut sociologilor, civilizația de consum a prins din urmă marginalii veniți aici tocmai pentru a scăpa de ea. Astăzi, plaja, discotecile și barurile sale sunt celebre în toată țara. Vama Veche este plaja deconectării, a nopților albe și a libertății moravurilor. Aici, fiecare face ce are chef, se îmbracă (sau nu!) cum îi place și se poartă după bunul său plac, cu atât mai mult cu cât ținutele, petrecerile și compotamentul nu mai șocheează pe nimeni.

În ceea ce privește Festivalul Folk U Florian Pittiș 2015, Marius Tucă declară: “Am să-mi pun în fiecare noapte sufletul pe scenă în văzul vostru, al tuturor. Aştept sufletele voastre să danseze împreună cu al meu folk, blues, pop, rock. Să ne vadă marea, să ne audă luna, să ne ştie orizonturile şi depărtările... Voi fi în Vamă la Folk You!”

Anul acesta, Festivalul Folk U Florian Pittiș va avea loc joi,30 iulie - vineri, 31 iulie - sâmbătă, 1 august, în Vama Veche!

Joi, 30 iulie
CĂTĂLINA BEŢA
FOLK FRATE
GYURI PASCU & VLADY CNEJEVICI ŞI TEO BOAR
ALEXANDRU ANDRIEŞ
ALINA MANOLE
DUCU BERTZI
ADA MILEA, ANCA HANU, CRISTI RIGMAN, BOBO BURLĂCIANU
MIRCEA VINTILĂ & BRAMBURA
OCS
CELELALTE CUVINTE
____________

Vineri, 31 iulie
TEODORA BUCIU
LAURA MEŞTEREAGA
ADRIAN IVANIŢCHI
MIHAELA POPESCU
ANDREI PĂUNESCU
COSMIN VAMAN, ALEXANDRA ANDREI & TRUPA SPAM
VASILE ŞEICARU
DINU OLĂRAŞU
POESIS
BYRON
VIŢA DE VIE
IRIS
____________

Sâmbătă, 01 august
CLAUDIU PĂLĂLAE (CÂŞTIGĂTORUL TROFEULUI FOLK U FLORIAN PITTIŞ 2014)
TATIANA ŞI MARIUS OJOG (FOX STUDIS)
MARIA GHEORGHIU
ADI SĂRMĂŞAN
ZOIA ALECU
EMERIC IMRE & JIMI EL LACO
FLORIN CHILIAN
DAN ANDREI ALDEA
NICU ALIFANTIS&ZAN
PASĂREA ROCK
 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră