Redescoperă Romănia. Trei trasee auto în masivul Bucegi

26 Aug 2015
Redescoperă Romănia. Trei trasee auto în masivul Bucegi
Poate cei mai cutreierați munți ai noștri, Bucegii par la prima vedere ușor accesibili. Asta dacă te uiți pe fereastra trenului ce străbate Valea Prahovei! Însă, dacă o iei la pas, zi de vară până-n seară, pe Jepii Mici – Babele – Vf. Omu – Brâna Caprelor – Mălăiești, constați că efortul depus e la fel de mare precum splendoarea crestelor și văilor. Fiindcă Bucegii își arată cu adevărat aspra sălbăticie numai atunci când îi iei pieptiș. Din fericire există și pentru cei comozi câteva trasee (că tot nu mai este sezon la mare!), la fel de spectaculoase, ce pot fi străbătute din mașină, trasee ce derivă din principalele artere de circulație de pe Valea Prahovei și culoarul Rucăr – Bran.

Șoseaua Sinaia – Pietroșița. Șoseaua este asfaltată și este accesibilă tot timpul anului. Aceasta se desprinde din drumul național ce străbate Valea Prahovei, la puțin timp după intrarea în Sinaia (dinspre Ploiești). Șoseaua taie zona subcarpatică a Bucegilor, ajungând într-un final la Moroeni – Pietroșița – Târgoviște. Înainte de a ajunge la Moroeni, în dreapta (vest) se desprinde un alt drum ce duce la Sanatoriul Moroeni. De la Sanatoriul Moroeni continuă un drum forestier spre nord ce ajunge până la cabana Cheile Zănoagei și din care se ramifică un alt drum, de acceași factură, ce duce la Scropoasa. Acest drum este în stare destul de proastă, fiind accesibil numai atoturismelor de teren, atunci când vremea este bună și nu a plouat de mult timp. În continuarea acestei șosele, până să ajungă la Moroeni, se mai desprinde spre vest un drum asfaltat ce șerpuiște de-a lungul văii Ialomiței și ajunge până la cabana Vânători, aproape de localitatea Dobrești, loc din care pleacă poteca turistică spre Lacul Scropoasa – Bolboci – Peștera.

Șoseaua alpină Sinaia – Lacul Bolboci – Padina – Peștera. Drumul se prezintă în stare bună, fiind accesibil cu orice tip de mașină. În vremea ploilor abundente sau când stratul de zăpadă este mai consistent, vă recomandăm să evitați această variantă. Drumul se desprinde din șoseaua Sinaia – Pietroșița. Trece pe lângă cabana Cuibul Dorului (1160 m), continuând în urcuș pe versantul nordic al muntelui Păduchiosul. Pe acestă porțiune, serpentinele scurte și lipsite de vizibilitate precum și căderile de pietre solicită multă atenție. Drumul continuă în urcuș, trecând pe lângă abruptul muntelui Vânturiș și după ceva timp ajunge în zona despădurită. După o purțiune cu drum drept, va ajunge în șaua Dichiu, loc de unde se desprinde și drumul spre cabana Piatra Arsă – cabana Babele – Coștila. Până aici șoseaua a străbătut aproximativ 18 km. În contiunuare șoseaua coboară, descriind curbe largi, pentru a ajunge lângă cabana Cheile Zănoagei (înainte vom întâlni și drumul forestier ce vine de la Sanatoriul Moroeni) și merge mai departe, trecând prin dreapta lacului Bulboci, șerpuind în continuare de-a lungul văii Ialomiței, străbătând Cheile Tătarului și Cheile Tătarului Mare, pentru a ajunge într-un final la Complexul Turistic Peștera.

Drumul alpin Sinaia – Piatra Arsă – Babele – Coștila. Urmând traseul menționat mai sus, din șaua Dichiu drumul se înscrie pe versantul vestic al Vânturișului, pătrunzând în golul alpin. Coboară apoi spre nord, trecând pe rând pe lângă munții Nucetul, Blana și Lăptici. După ce trece de muntele Piatra Arsă, ce se află în dreapta șoselei, o ramificație spre dreapta (est) este legătura către cabana Piatra Arsă, aproximativ 1 km de la bifurcație. Din Sinaia până aici traseul a cumulat 16 km. De menționat că pe acestă porțiune, dintre Sinaia și Piatra Arsă, traseul se prezintă în condiții bune. În continuare, spre Babele și Coștila, drumul devine din ce în ce mai accidentat, fiind accesibil numai celor ce posedă autovehicule de teren.
 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră