Povestea podului. Cum a devenit o comună din Germania atracţie turistică de top, cu bani din energii regenerabile

21 Dec 2022 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
Povestea podului. Cum a devenit o comună din Germania atracţie turistică de top, cu bani din energii regenerabile Galerie foto (14)

Mörsdorf (Hunsrück) este o comună din landul Renania Palatinat, Germania.Cel mai probabil nu aţi auzit de ea, dacă nu locuiţi în Germania şi nici nu sunteţi vreun turist atipic, mereu în căutare de locuri prea puţin cunoscute de tour-operatori.

Viaţă la ţară, tihnită, aşa cum este la ţară, în Germania. Cel puţin aşa pare la prima vedere viaţa în Mörsdorf.

Abia când vezi că în parcarea special amenajată se aliniază maşinile şi bicicletele, în faţa clădirii care găzduieşte un restaurant şi punctul de informaţii pentru turişti, te prinzi, dacă nu cumva erai informat dinainte, că ai nimerit într-un nou obiectiv turistic al Germaniei.

Nou, căci inaugurarea în octombrie 2015 a unui pod din cabluri metalice, cu o lungime de 360 de metri, suspendat la 100 de metri deasupra unei văi, unde curge un pârâu, în canionul Geieralay, a făcut din Mörsdorf o atracţie pentru familii, grupuri, indivizi. Şi încă una gratuită, cu adrenalină garantată!

Autorităţile locale, care au finanţat o parte din construcţia din fonduri generate de energia eoliană, şi-au calculat că podul va promova traseele montane din zonă şi va atrage circa 180.000 de turişti pe an, furnizând astfel circa 2,5 milioane de euro economiei locale.

Peste 600 de persoane pot să se plimbe concomitent dintr-o parte în alta a podului. Acesta poate fi traversat chiar şi cu bicicleta sau de către persoanele care îşi iau şi câinii în lesă, la o plimbare mai lungă, de 4-5 kilometri. Are marele avantaj că e gratuit.

Podul Geierlay are o lăţime de 85 de centimetri. Dacă cineva se întoarce, te poţi spriji fără probleme de cabluri şi trece pe lângă. Totuşi, un oarece balans se simte, chiar dacă podul este foarte bine ancorat. Acesta este şi motivul pentru care 20% dintre cei care vin să viziteze zona nu calcă pe pod!

Podul cântăreşte 57 de tone şi suportă o greutate de până la 50 de tone, legând localităţile Mörsdorf şi Sosberg.

A fost inclus recent în top 100 atracţii turistice din Germania, devansând până şi celebra Hofbrauhaus din Munchen.

Minunea de la Mörsdorf a fost proiectată de inginerul elveţian Hans Pfaffen, după modelul unui pod suspendat din Nepal, fiind considerat mândrie locală, mai ales datorită finanţărilor din energii regenerabile de care a avut parte.

De altfel, pe drumul care leagă practic localitatea de pod (trebuie să vă înarmaţi cu răbdare şi să aveţi încălţări potrivite, căci aveţi de parcurs 1,8 kilometri, plus 1,8 kilometri la întoarcere, evident, pe jos) este plin de panouri care informează turiştii că investiţia a fost posibilă doar cu ajutorul încasărilor din proiectele de energie regenerabilă. Ah, şi, deloc de neglijat, toată zona beneficiază de acoperire Wi-Fi, cu Internet la viteză bună, gratis!

Câţiva jurnalişti din Estul Europei, printre care trei din România, au fost invitaţi să participe la un study tour despre energiile regenerabile în Germania, organizat de Adelphi, Ministerul federal al Mediului şi European Climate Initiative (EUKI), descoperind, cu această ocazie, cum energiile regenerabile pot fi oportunităţi pentru schimbări structurale în zonele rurale. Mörsdorf este unul dintre exemplele de reuşită.

Astfel, aproape toate localităţile din vecinătate implicate în acest business au donat diferite sume pentru realizarea proiectului.

Fostul primar al localităţii învecinate Masterhausen a mărturisit că din partea lor a fost donată suma de 20.000 de euro.

Până în august anul acesta, podul de la Mörsdorf a fost considerat cel mai lung pod suspendat din cabluri metalice din Germania, dar atunci a fost inaugurat altul, mai lung, în munţii Harz.

Cu toate astea, investitorii speră că amortizeze investiţia de 1,1 milioane de euro (dintre care 700.000 fonduri europene) prin tarifele percepute pentru parcare, 6 euro pe zi, utilizarea toaletei, 70 de cenţi, şi consumul local.

Noua atracţie turistică a generat şi un boom imobiliar, terenurile din zonă aproape că şi-au dublat preţurile, plus că se construiesc pensiuni şi restaurante, creându-se astfel locuri de muncă.

Bine, bine, şi ce se întâmplă când sunt condiţii meteo dificile, veţi întreba. Se închide când sunt furtuni, zăpadă masină, îngheţ etc. Nimeni nu este inconştient încât să pună vieţi în pericol. Aşa, pentru liniştirea turiştilor, trebuie spus că podul a fost proiectat să reziste la vânt cu viteză de până la 200 de kilometri pe oră!

Într-un studiu care a cuprins 40.000 de turişti străini din 66 de ţări, podul de la Mörsdorf este pe locul 85 la atracţii în Germania, fiind chiar înaintea Nurburgring.

La ambele capete ale podului au fost montate camere video, şi aşa s-a putut estima că în primul an zona a fost vizitată de nici mai mult, nici mai puţin de 370.000 de oameni. În 2017, după 10 luni, sunt peste 500.000. Pentru o localitate cu puţin peste 600 de locuitori bănuţii strânşi din business-ul la înălţime valorează ceva, nu?

Pentru curioşi a fost instalată şi o cameră web online, pe care o puteţi accesa cu un click AICI.

Gurile rele spun că prima investiţie majoră în localitate, după terminarea podului, a fost construcţia de toalete şi cumpărarea de hârtie igienică...

CREDIT FOTO: Tobias Vollmer/adelphi/AEE, Istvan Deak, Marina Constantinoiu (fotoreportaj realizat cu ajutorul unui telefon Huawei P9 Lite 2017)

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră