N-ai vrea să trăiești aici? Orașul în care se lucrează doar până miercuri...

27 Oct 2018
N-ai vrea să trăiești aici? Orașul în care se lucrează doar până miercuri... Galerie foto (5)

Se regăsește mai mulți ani la rând în topul celor mai fericite locuri din lume. Aici s-a născut filosoful Diogene, cel care a încercat să-i facă pe oameni să se bucure de ceea ce au și să nu-i intereseze de ceea ce nu au încă sau nu pot avea niciodată.

Sinop e un oraș aflat la 730 de kilometri de Istanbul, pe coasta nordică a Turciei, locul în care pădurile se întâlnesc cu Marea Neagră, un loc renumit pentru oamenii relaxați și fericiți care îl populează.

Deși în comparație cu multe zone din Turcia, orașul nu stă foarte bine din punct de vedere al infrastucturii și sănătății, Sinop este considerat de Institutul Sondajelor de Satisfacție a Vieții unul dintre cele mai fericite locuri. Care e secretul?

Sinop este cunoscut ca fiind locul de naștere a filozofului grec Diogene, care a trăit ca un cerșetor pe aceste străzi în jurul anilor 300 î. H.

Datorită stilului său de viață, contemporanii săi l-au numit "Cynic". Diogene este considerat părintele cinismului – curentul filosofic conform căruia convențiile sociale ne limitează libertatea personală și ne împiedică să trăim o viață bună, în timp ce traiul în concordanță cu natura ne-ar aduce cele mai mari satisfacții.

"Diogene a găsit fericirea într-o viață simplă în concordanță cu natura – o viață în care i-a provocat pe cei pe care i-a cunoscut să se bucure de ce au și să nu-i intereseze nimic din ceea ce nu au”, a explicat Stephen Voss, profesor la universitatea de Filozofie din Istanbul.

Diogene a ales să trăiască doar cu hainele de pe el și își improvizase un butoi drept loc pentru odihnă în care dormea. El critica, prin umor religioșii habotnici, liderii politici și pe toți cei care se complăceau în ceea ce el credea că sunt ordine sociale nenaturale.

Potrivit legendei, Diogene umbla uneori prin Atena, în plină zi, cu o lampă în mână, "în căutarea unui om cinstit".

Potrivit unei legende locale, Alexandru cel Mare a mers să-l viziteze pe Diogene, pe care l-a întâlnit pe străzi. Atunci când a fost întrebat dacă vrea ceva de la rege, filosoful i-a spus „Poți să te dai mai încolo, îmi blochezi lumina soarelui”.

Locuitorii Sinopului par că încă își ghidează stilul de viață după credințele filosofului grec.

În oraș nu există semafoare, iar cu toate acestea, mașinile circulă în armonie. De fapt, trotuarele sunt pline de oameni care aleg mai degrabă să meargă pe jos decât să conducă. Nimeni nu se gărbește să ajungă undeva deși este o zi de muncă.

Se spune că nimeni din birocrația orașului nu mai muncește după ce a trecut ziua de miercuri.

Deşi jurnalistul BBC care relatează toate acestea despre Sinop scrie negru pe alb că nu a găsit vreun funcţionar din localitate care să admită că lucrează atât de puţin, în ciuda faptului că mai mult ca sigur Diogene l-ar fi felicitat pentru aşa ceva.

Într-o mică piață, lângă o moschee, se află un pub. Acest lucru pare a fi în conflict cu guvernul Turciei, care în 2013 a interzis vânzarea de alcool la o distanță mai mică de 100 de metri de o moschee. Cu toate acestea, nimeni nu este deranjat. Pare că orașul are propria abordare asupra chestiunilor culturale și religioase.

"Ca femeie, poți să mergi în pantaloni scurți și nimeni nu te deranjează", spune Aylin Tok, managerul unui restaurant local.

Întrebată care e secretul armoniei din Sinop, Aylin Tok, a spus: "Nu există senzația că unii oameni sunt bogați și alții sunt săraci. Oameni din toate straturile societății merg la aceași cafenea să mănânce simit (un covrig turcesc acoperit cu susan) și să bea ceai sau cafea".

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră