Fabuloasa Românie. La plimbare prin staţiuni. Trataţi-vă cu apele sulfuroase de la Pucioasa

11 Feb 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Fabuloasa Românie. La plimbare prin staţiuni. Trataţi-vă cu apele sulfuroase de la Pucioasa

Liniștită, parcă în permanență ațipită sub poalele munților, Pucioasa este singura stațiune din județul Dâmbovița, însă la fel de cunoscută de toți, precum suratele ei: Govora, Olănești sau Slănic Moldova. Fiindcă aici, sub o ruptură de mal, țâșnesc binefăcătoarele izvoare de pucioasă și fier.

Aflată la numai 20 km de Târgoviște, urmând cursul Văii Ialomiței, pe drumul ce duce spre munte, stațiunea se deschide printr-un bulevard mărginit, la început de case mici, pentru ca mai apoi să răsară, din spatele unei alei de castani, blocuri cu 3-4 etaje. Cocheta așezare de pe apa Ialomiței este parcă strategic situată în triunghiul format din orașele București-Brașov-Pitești, la numai 100 km de fiecare.

De oriunde ar fi privită, se înfățișează ca o așezare adunată într-o depresiune pe trei terase, asemănătoare treptelor unui amfiteatru uriaș, fiind încorsetată de dealuri, unele împădurite, altele pline cu pomi sau fânețe, care o apără și-i ozonează aerul.

Localitatea face parte din categoria orașelor mici ale țării, cu o populație de 20.000 de locuitori, păstrând avantajul cunoașterii ei cu ușurință și accesul pe înălțimile din jur, în numai 15 minute. În centru sunt comasate aproape toate ”utilitățile” stațiunii: hotelurile Ceres și Turist (cu bazele lor de tratament), cinematograful, restaurantele.

Tot în apropiere se află Barajul și vestita crescătorie de păstrăvi. În fața fiecărui hotel sunt părculețe. Înainte de masa de prânz sau după, dar mai ales seara, cei veniți la băi se așează pe băncuțe, flecărind câte-n lună și-n stele, respirând aerul ozonat și degustând tihna sejurului. Căci apele de la Pucioasa sunt cu adevărat tămăduitoare.

”Din practica veche s-a crezut că pucioasa luată sub formă de baie face mult bine la oamenii cu dureri în trupul lor. Această părere s-a transmis și la locuitorii din împrejurimi și țăranii au improvizat instalații primitive compuse din hârdaie și putini în care puneau apa din izvoarele puturoase, iar pentru a o încălzi ardeau pietre și le puneau în putinile cu apă”, afirmă într-o lucrare un medic pe la anul 1818.

De atunci, vremurile s-au schimbat mult. Modernele bazine cu apă sulfuroasă de la hoteluri conferă o cu totul o altă eficiență tratamentului în sine. În bazele de tratament de aici se pot trata afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni ale sistemului nervos central, afecțiuni ginecologice, afecțiuni ale aparatului respirator și afecțiuni ORL:

După ce constatați că vă simțiți mai bine în urma tratamentului, puteți face o drumeție de o oră. Parcurgeți zona cea mai frumoasă a Pucioasei-Patrana, ajungeți la Diaconești, apoi prin Miculești se intră în centrul Pucioasei , închizând astfel cercul acestui itinerar. Priveliștea cea mai plăcută a acestor locuri este oferită de pe cele trei dealuri care încercuiesc ca un brâu orașul. De pe Măldăreasă aveți în față barajul, lacul de acumulare și orașul până, hăt departe!, la așezarea vecină dinspre sud, Brăneștii. 

Dacă vreți să faceți o drumeție spre Șerbănești, după ce urcați o pantă domoală, vă întâmpină trei obiective istorice: Școala Primară, care funcționează din anul 1838, vegheată în permanență de Biserica Veche de peste 100 de ani, și ”Casa Pietroșanu”, în care a fost arestat și reținut, în timpul Revoluției de la 1848, fruntașul ei, Ion Heliade Rădulescu. Și acestea ar fi numai începutul excursiilor care se pot face în jurul Pucioasei. Căci, grație apelor tămăduitoare de aici, toate cărările munților vă așteaptă!

 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră