SUA târăsc Volkswagen prin tribunale și cer MILIARDE DE DOLARI pentru încălcarea normelor de mediu

05 Ian 2016 | scris de Istvan Deak
SUA târăsc Volkswagen prin tribunale și cer MILIARDE DE DOLARI pentru încălcarea normelor de mediu


Procesul ar putea costa producătorul auto german până la 20 miliarde de dolari, plus cheltuieli de judecată, conform unui oficial din Departamentul Justiţiei. Analiștii estimează că amenzile ar putea depăși 90 miliarde de dolari, sau 37.500 dolari per vehicul.
Conform procesului civil, intentat luni la tribunalul federal din Detroit, compania Volkswagen (VW) a încălcat US Clean Air Act prin instalarea în aproximativ 600.000 de autovehicule a unor dispozitive interzise care afectează sistemele de control a emisiilor poluante la vehiculele diesel vândute de producătorul german în SUA.
Procesul este intentat de Departamentul Justiției și de Agenția americană pentru Mediu (EPA) la adresa Volkswagen și a filialelor sale vârf de gamă Porsche și Audi, pentru ”încălcări” ale legilor americane antipoluare. EPA a fost cea care a dezvăluit, în septembrie, acest scandal uriaș, cu repercusiuni mondiale.
“Presupunem că ei au ştiut ceea ce făceau. Ei au încălcat în mod intenţionat legea şi consecinţele sunt semnificative pentru sănătate”, a susţinut oficialul Departamentului Justiţiei.
Producătorul auto german, care a deţinut cea mai mare parte de piaţă în Europa timp de peste două decenii, doreşte să negocieze o pedeapsă mai mică, adăugând că o amendă atât de mare ar afecta compania şi ar genera concedieri masive.
Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că în perioada 2005 — 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 500.000 în SUA) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Până acum, grupul auto a confirmat că numai în SUA a manipula rezultatele privind poluarea cu oxid de azot, în condițiile în care testele din America de Nord sunt mai riguroase decât cele din Europa.

UPDATE

Acțiunile grupului german Volkswagen au scăzut, marți, cu 5,5% la Bursa de la Frankfurt, cel mai semnificativ declin din ultimele două luni, după ce Departamentul american al Justiției și-a anunțat intenția de a cere despăgubiri companiei pentru instalarea ilegală a unui soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, transmit DPA, Bloomberg și Reuters.

Alte stiri din Business

Ultima oră