Tort de bezea - gustul pasiunii unei tinere de 24 de ani, care conduce un business dulce

15 Noi 2017 | scris de Geanina Sandu
Tort de bezea - gustul pasiunii unei tinere de 24 de ani, care conduce un business dulce

Ce gust are pasiunea? De bezea uneori.

Are nume de sărbătoare, conduce un business dulce de peste un an jumătate, are angajați de aproape un an, şi fete tinere pe care le ajută să își termine studiile, să fie independente, se ocupă de strategii de marketing și parteneriate diverse, pentru a fi cât mai prezentă în piață. Are 24 de ani, vârsta la care mulți termină facultatea și sunt total dezorientați, nu știu încotro s-o apuce. Primul ei job a fost în şcoala primară, făcea temele unui coleg şi mama acestuia îi dădea 10 lei în fiecare zi. La finalul clasei a VIII-a a fost ajutor de bucătar. La 19 ani lucra în consultanță imobiliară, a făcut un an de facultate în Marea Britanie, dar s-a întors acasă, considerându-se nepregătită şi nu suficient de matură pentru străinătate.

Ea e Simona Crăciun şi face zilnic torturi de bezea - clasic, cu caramel, cu ciocolată, cu limoncello, cu foiţă de aur, cu nucă de cocos, cu kinder bueno şi cu lavandă, plus mini bezele, ruladă de bezea, sau bol cu tort de bezea. Arată așa bine că îți vine să-l mănânci pe loc. Este extrem de bun și costă 100 de lei per kilogram.

Povestea primului tort de bezea

Avea şase ani când a avut o primă încercare de tort, împreună cu fratele ei mai mare cu doi ani. Ne-am apucat să frământăm făină cu apă, cu ouă şi zahăr şi am băgat totul la cuptor. A ieşit o chestie gumoasă, am pus ciocolată topită pe deasupra şi aia a fost.

Primul tort de la care a pornit ideea l-a făcut acum doi ani, de ziua tatălui ei, imediat după i-a făcut și mamei sale un tort şi aşa a început toată nebunia dulce. Pe parcursul anilor, am tot făcut torturi, prietenilor apropiaţi, cu diverse ocazii, de zile de naştere. Cu toţii avem pasiuni de diverse feluri. Dar atunci nu m-am gândit la un business. După însă, am zis ce-ar fi dacă?

În martie 2015 a făcut tortul tatălui său. Nu era cu bezea, era de îngheţată. Atunci avea un job, lucra de trei ani la o companie de consultanţă în real estate.

După tortul de îngheţată, a încercat şi tortul de bezea. A făcut pentru o colegă de-a mamei sale, aceasta a pus o poză pe facebook şi a început de-adevăratea povestea tortului de bezea. Din acel moment, a durat un an de cercetări până a deschis atelierul. A vrut să fie sigură că asta e ceea ce îşi doreşte să facă. Şi s-a convins. Apoi a dat drumul la treabă.

Un an fără job, cu gândul la torturi, n-a fost o perioadă tocmai simplă. Părinţii o băteau la cap să se angajeze, să lase cofetăria, că nu va face nimic cu torturile, având doar 21 de ani şi fiind vorba de o responsabilitate foarte mare la mijloc.

Primul an a fost de sacrificiu. S-a împrumutat de bani şi a deschis un atelier în aprilie 2016. Era singură, ea făcea torturile, ea le livra, ea ţinea contabilitatea, ea îşi procura ingredientele şi concepea reţetele, ea gândea strategii de promovare care să nu implice alte costuri. Din aprilie până în noiembrie, ea a centrat, ea a dat cu capul, apoi şi-a mai adus colegi. Businessul a început să meargă de la primul tort. Făcea doar la comandă, pe care o primea pe facebook. Avea o prietenă foarte bună, la care mai apela din când în când, să o ajute atunci când era depăşită. La o lună de la deschiderea atelierului a avut de livrat 250 de mini bezele, plus tortul miresei de patru kilograme, la o nuntă. A făcut totul în 20 de ore, iar pe vremea aceea nu avea rapiditatea pe care o are acum, fiind vorba de un efort foarte mare. Miresei i s-a făcut rău când a văzut atelierul, fiind convinsă că Simona nu va putea face singură 250 de bezele şi ea va rămâne fără tort la nuntă. A doua zi m-a sunat extrem de încântată să îmi mulţumească şi atunci mi-a spus că nu credea că voi reuşi să fac faţă.

Dar Simona a făcut faţă atunci şi în continuare dă dovadă de energie şi pasiune şi maturitate caracteristice unei femei de peste 40 de ani. La 12:30 noaptea se culca şi la 6:00 dimineaţa era în laborator, asta în zilele normale, nu în cele supraaglomerate, când dormea trei ore pe noapte.

A încercat de la început să se promoveze pe Facebook, să facă parteneriate cu florării, boutique-uri micuţe, reviste, ca să ajungă la clienţi noi.

Încă de când era singură în acest business, Simona făcea livrări zilnice la Carul cu bere, Hanul lui Manuc, City Grill, pentru că un tort ieşit din mâinile ei a ajuns o dată în farfuria patronului lanţului de restaurante, care a fost foarte, foarte încântat de ce a mâncat şi le-a vrut, de atunci, în meniurile restaurantelor sale. Mi-aduc aminte de o întâmplare foarte hazlie. Într-o noapte, pe la 12.00, mă duceam să iau borcanele de la restaurante, ca să le aduc a doua zi dimineaţa pline, am trecut pe galben şi m-a oprit poliţia. Când m-a întrebat unde mă grăbesc, eu i-am spus că trebuie să ajung cât mai repede să iau nişte borcane de la restaurant. <Domnişoară, borcane?!?!?! Lumea spune că se grăbeşte la spital, că are probleme grave>. A râs de mine, dar m-a lăsat în pace, m-a iertat.

În noiembrie anul trecut a venit în echipa Simonei domnul care face livrările, Laurenţiu, şi o nouă colegă, Dana. A crescut uşor-uşor, a făcut totul pas cu pas, nu a investit mii de euro în marketing.

Tortul Smart

Marius Manole a mâncat un tort de la ea, trimis din partea Fashion days, de care a fost foarte entuziasmat şi a comandat de mai multe ori, în fiecare săptămână aproape. Simona a auzit într-o zi la SmartFm de campania Solaris şi i-a venit ideea să fie un concurs, unde să se câștige un tort de bezea pe zi. Zis și făcut. O săptămână, ascultătorii SmartFm au putut câștiga un tort de bezea. Mulţi clienţi au sunat apoi să comande, după ce au auzit la radio.

Acum sunt şase în echipă, fac torturi pentru clienţii care comandă, dar şi pentru restaurante şi companii. Au început să colaboreze şi cu hoteluri, livrează aproape zilnic la Ramada, că au la micul dejun aceste mini bezele de la ei, foarte apreciate. Lucrează în continuare cu lanţul City Grill, Carul cu bere, Hanul lui Manuc - unde livrează zilnic, pentru că le au în meniu. Mai sunt şi alte restaurante pe listă, dar Simona nu se oprește aici, vrea mai multe și mai multe. Pentru toată muncă asta, lucrează două fete pe tură, pe care le mai ajută şi ea. Încep devreme munca, la 5:00 dimineața. Să facă un tort durează două ore, cu pregătitul ingredientelor şi asamblare.

Dana și Mirela, cele mai tinere colege, au câte 21 de ani, una a teminat 12 clase şi una doar 10, dar o ajută Simona să termine liceul. Dana este fiica unei doamne care lucrează la Carul cu bere. Eu mergeam zilnic la ei să livrez şi m-au simpatizat doamnele de acolo, vorbeam despre orice, despre ce le apasă. Una dintre doamne are o fiică, pe Dana, şi i-a propus să lucreze cu mine. A venit să mă vadă, ne-am plăcut şi a rămas, chiar dacă nu avea experienţă în acest sens. Iar cealaltă colegă tânără, este fiica unei doamne de la un salon, la care mergeam eu. Altă colegă, doamna Daniela a venit prin şcoala de cofetari pe care am făcut-o și eu. Acum merg şi Mirela şi Dana la această şcoală.

Simona a făcut această şcoală, fiindu-i necesară pentru a putea deschide un laborator. A ajutat-o să cunoască oameni noi, de care la un momendat a avut nevoie și poate va mai avea.

Din septembrie, Tort de Bezea are o perioadă foarte solicitantă. Simona vine zilnic la birou, pe la 7:30, una dintre fete este acolo de la 5:00-6:00 dimineaţa, pentru a pregăti borcanele pentru restaurante. Se livrează comenzile din prima parte a zilei, le ajută uneori şi Simona, pregățește sute de mini bezele pentru restaurante și hoteluri, răspunde la emailuri. În acest job nu mă plictisesc niciodată, pentru că am o muncă diversificată: fac oferte, răspund la oferte, mă gândesc ce campanii de marketing aș mai putea face, acum fac o campanie de marketing cu Uber, să vină tortul la tine acasă prin Uber, bartere cu diferite televiziuni, caut noi restaurante, noi oportunităţi de promovare, colaborări cu diferite reviste, cum o avem pe cea cu Forbes. La ei am ajuns fiind nominalizată la Forbes 30 sub 30, unde am şi câştigat acel premiu, le-a plăcut tortul şi le-a plăcut de mine. Şi cu BMW am o colaborare, ei având multe evenimente, unde a ajuns şi tortul meu.

Următoarea felie din Tort de Bezea

În viitor, Simona ar vrea să deschidă un mic boutique, unde să fie prezentate torturile, de unde să poată fi ridicate. Ar mai vrea să tripleze cele 50 de companii cu care colaborează în prezent, să se ocupe de o campanie de Crăciun, pe care să o facă mereu la evenimentele specifice. Se vede în acest business mereu, n-ar vrea niciodată să îl vândă. Am unele momente, când lucrez 20 de ore pe zi. Și să faci şi torturi, să duci la bun sfârşit şi partea administrativă şi de marketing, e foarte obositor şi simt că vreau să mă retrag, să stau în spaţiul meu. Vacanţele sunt rare, nu se împacă cu programul Simonei, mai fuge 2-3 zile pe la mare, pe la munte, dar rar.

Simona spune că a avut noroc că a lucrat de când era mică. A vrut mereu să aibă bănuţul ei, şi ea şi fratele său au fost așa, a fost dorinţa lor de mici. Am avut o copilărie în care mi se pare că am făcut foarte multe, că am experimentat foarte multe şi mă bucur că a fost aşa. Mă şi distram. Şi acum o fac, am şi timpul meu. În clasa a VIII-a era ajutor de bucătar la diferite restaurante. A interacţionat cu oamenii de mică, a avut responsabilităţi. Mulţi colegi de facultate îi spuneau că abia după ce terminau facultatea se gândeau să se angajeze la primul lor job. A fost şi în Marea Britanie un an, la începutul facultăţii, unde a făcut cercetare, dorind atunci să se specializeze pe boli generative. Dar s-a întors acasă, având 19 ani, nu a fost pregătită să rămână acolo. Însă, nu a renunţat la plecat, ar vrea ca în trei ani să meargă pentru câteva luni la un fel de MBA în domeniul antreprenoriatului, acolo existând foarte multe studii de caz.

Ce face o tânără femeie de afaceri cu banii câștigați?

Banii câştigaţi îi reinvesteşte, merge la teatru, iese în oraş, nu-și ia maşini, nu se duce în vacanţe exotice. Este foarte calculată, nu aruncă cu banii. “E ca atunci când ai un copil, el e pe primul loc şi te gândeşti, în primul rând, la nevoile lui”.

Şi ea şi fratele ei şi sora sa mai mică sunt foarte modeşti, nu epatează, sunt la locul lor, nu le place să își ia lucruri cu care să iasă în evidenţă, sunt nişte oameni normali. “Suntem toţi trei conştienţi că tot ce am realizat a fost datorită contextelor în care am fost puşi, că am avut parte de mult spijin din partea a sute de persoane. De exemplu, reprezentantul de marketing de la BMW, cu care am făcut un an de mentorat mi-a deschis foarte mult mintea, m-a învăţat cum să negociez, iar asta mi-a folosit enorm în businessul meu”.

Rețeta tortului de succes 

Dacă vrei să deschizi un business şi să ai succes, Simona spune că trebuie să ai o experienţă înainte, să fi lucrat undeva, să fii dispus să munceşti foarte mult, nu opt ore pe zi, să fii perseverent, oamenii să simtă că eşti cinstit, sincer, cu ceea ce spui, cu ceea ce faci, să fii cald, niciodată să nu te crezi deştept. “Această problemă am avut-o şi eu foarte mult timp, dacă îmi zicea cineva mai mare ceva, nu ascultam, că mi se părea că ştiu mult mai multe decât ştiam. Şi acum mi se pare de cele mai multe ori că eu am dreptate şi asta îţi poate dăuna în foarte multe situaţii. Eu la 24 de ani interacţionez, de cele mai multe ori, cu oameni care au experienţă de viaţă şi mie mi se pare că ştiu aşa multe, iar atunci oamenii nu sunt încântaţi şi aici mai am de lucru eu cu mine”.

E foarte importantă pasiunea pe care o pui în tot ce faci. “Simt o mare diferenţă între randamentul meu de acum şi cel de pe vremea când lucram într-o corporaţie. Când faci ce faci cu pasiune, rezultatul este altul, mult mai bun decât atunci când îți îndeplinești sarcinile zilnice că trebuie, nu că îți place asta”.

Program de tort de bezea

Tortul de bezea nu se relaxează în week-end, dimpotrivă, atunci e foarte aglomerat. Înainte erau mai libere zilele de luni şi marţi, dar acum și acestea au devenit aglomerate, pentru că sunt companiile care comandă pentru clienţi şi vor luni, la prima oră. Acum sunt într-o perioadă de creştere, o să mai angajeze în curând pe cineva. “Eu mă ocup de tot, dar nu mă simt depăşită, pentru că îmi place foarte mult. Am lucrat 20 de ore zilele trecute, am dormit de la 4:00 la 7:00 dimineaţa”. Simona locuieşte cu sora ei, care a terminat liceul şi urmează să se angajeze, un an-doi, apoi să meargă la facultate. La ei în familie e un alt parcurs față de familiile celelate. Pentru ei e foarte important să experimenteze mult, să aibă job şi responsabilităţi de mici. “Mă întreba zilele trecute un prieten ce apă ne-au dat părinţii noştri să bem, de suntem toți trei așa ambițioși și antreprenori de mici”.

Tort de bezea este stilul ei de viaţă, un stil care i se potrivește perfect acum. E, însă, convinsă că vor veni vremuri când va avea mai mult timp, când va putea pleca în vacanţe, când va merge să vadă nu ştiu ce cofetărie dintr-un colţ îndepărtat al lumii, când va fi mult mai flexibilă. Acum se bucură de ce a clădit într-un timp atât de scurt și, uneori, uitându-se în urmă și ei i se pare incredibil. Dar e foarte adevărat și e delicios ce a construit Simona Crăciun.

Alte stiri din Business

Ultima oră