România vrea independenţă energetică

25 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
România vrea independenţă energetică

Guvernul României intenţionează să susţină tehnologiile producătoare de energie electrică sustenabilă, unul dintre obiective fiind demararea investiţiilor la Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

Declaraţia îi aparţine premierului Sorin Grindeanu, care a afirmat, în context, că scopul urmărit de România este independenţa energetică. Grindeanu s-a aflat miercuri în vizită la Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti, unde a dat asigurări că institutul poate livra echipamente, servicii, asistenţă tehnică de montaj, pentru Unităţile 3 şi 4, ca şi în cazul Unităţilor 1 şi 2.

Șeful Executivului a remarcat faptul că reactorul experimental TRIGA este perfect funcțional și generează, în afară de beneficii de securitate nucleară și științifice, 14 MWh de energie electrică.

Întrebat în ce stadiu sunt discuțiile pentru reactoarele 3 și 4, Grindeanu a răspuns: "Există acea comisie de negociere cu partenerii chinezi. Eu sper ca, în perioada următoare, să se facă pași concreți", potrivit agerpres.ro.

De asemenea, chestionat dacă anul acesta se vor finaliza negocierile, șeful Executivului a replicat: "Eu sunt de fire optimist și tot timpul pun binele în față. Eu sper să facem pași concreți, pentru că, în trecut, fără a arunca vina sau a spune lucruri despre moștenirile grele, în trecut, mare parte din aceste negocieri au fost blocate".

Guvernul pe care-l conduc va oferi sprijin tuturor tehnologiilor producătoare de energie electrică sustenabilă. De aceea, doresc să demarăm — și am avut mai multe discuții cu domnul ministru Valeca din această perspectivă — în cel mai scurt timp posibil, investițiile de la Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, unde institutul, de asemenea, poate livra echipamente, servicii, asistență tehnică de montaj, ca și în cazul Unităților 1 și 2"

Alte stiri din Business

Ultima oră