România trebuie să recupereze ajutoare de stat de la Oltchim în valoare de 335 milioane de euro

17 Dec 2018 | scris de A.V.
România trebuie să recupereze ajutoare de stat de la Oltchim în valoare de 335 milioane de euro

Comisia Europeană a avertizat, luni, că, de la privatizarea eşuată a companiei petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, aceasta a beneficiat de ajutoare de stat incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro, iar România trebuie să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim.

În acelaşi timp, CE a concluzionat că, deoarece au achiziţionat activele în condiţiile pieţei, societăţile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior Oltchim, iar aceasta înseamnă că răspunderea pentru rambursarea ajutoarelor îi revine Oltchim.

Comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager, a avertizat că, de-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare.

”În urma investigaţiei am constatat că măsurile respective au conferit societăţii un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent. În acelaşi timp, vânzarea majorităţii activelor Oltchim în condiţiile pieţei poate asigura un viitor durabil pentru activităţile economice ale societăţii, fără a fi nevoie de sprijin public suplimentar”, a spus comisarul.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din România şi din sud-estul Europei, iar statul român deţine o participaţie de control de 54,8 % în cadrul societăţii. În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvenţă.

”În aprilie 2016, Comisia a iniţiat o investigaţie aprofundată pentru a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul societăţii Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, în special: neexecutarea silită a datoriilor şi acumularea în continuare de sume datorate de Oltchim Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din România după privatizarea eşuată a societăţii Oltchim din septembrie 2012; anularea de datorii în valoare de peste 300 de milioane euro de către AAAS şi de către diferite întreprinderi de stat şi continuarea furnizărilor, de către statul român şi de către întreprinderi de stat (CET Govora şi Salrom), către Oltchim fără plată, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a societăţii”, se arată în comunicat.

Alte stiri din Business

Ultima oră