România, un posibil Silicon Valley al Europei? Rolul lui Ceaușescu și al Securității, în viziunea presei franceze

06 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
România, un posibil Silicon Valley al Europei? Rolul lui Ceaușescu și al Securității, în viziunea presei franceze

Hotărât lucru, în presa occidentală se simte un ușor iz de invidie când vine vorba despre viteza Internetului în România. Germani, francezi, italieni, cu toții subliniază în articolele lor faptul că România are cel mai rapid Internet din Uniunea Europeană. Les Echos o face la rândul său, adăugând chiar că România se află pe locul 10 în lume la acest capitol, potrivit unui studiu mondial privind ”Starea Internetului”, realizat de compania Akamai.

Răspunsul la întrebarea din titlu este, de fapt, întregul conținut al articolului, care este o pledoarie pentru investițiile în România.

Prin comparație cu țara noastră, Franța este pe locul 21 la nivel european și pe locul 44 în lume. ”Cu o rețea de comunicații de primă mână, cu dezvoltatori tineri, bine calificați și ieftini, România are toate argumentele pentru a atrage start-up-uri din lumea întreagă.

În doar 5 ani, Bucureștiul a atras peste 170 de start-upuri, potrivit Quartz. Iar în capitala României s-au născut în același timp mai multe companii locale, în principal, în domenii tehnologice”, scrie Les Echos.

În opinia autorului articolului, viteza Internetului nu este singurul argument. ”Intrată în Uniunea Europeană în 2007, România are acum cea de a doua cea mai rapidă creștere economică”.

Surprinzător, el vede în anii comunismului lui Nicolae Ceaușescu (1967-1989), ”marcați de supravegherea populației și de o poliție secretă foarte activă (Securitatea comunistă - n.r)”, motive care au permis această dezvoltare a rețelelor telecom de bună calitate.

”Mai mult decât atât, în anii '90, lentoarea operatorului național Romtelecom a forțat antreprenorii să-și dezvolte propriile rețele. Companiile românești au decis să investească direct în fibră optică, în timp ce omologii lor europeni de-abia își actualizau vechile lor rețele, cu fir de cupru, cheltuind sume mari”, apreciază autorul articolului.

Mai presus de toate, aceste companii se pot baza pe angajați calificați și nu foarte scumpi. În IT, salariul unui tânăr începe de la 400 de euro. Iar românii se bucură de reputația de a fi capabili de a face mai mult cu puțin, adaugă sursa citată.

Tot o moștenire a comunismului e văzută și la capitolul femei. ”România posedă al treilea procentaj cel mai ridicat din întreaga Europă în materie de femei care lucrează în domeniul tehnologiilor informatice și comunicațiilor. Astfel, 30% dintre dezvoltatori sunt femei, la București, în timp ce la Londra, de exemplu, sunt doar 19%. Potrivit Quartz, și aici e o urmă a moștenirii comuniste, căci pe vremea aceea femeile aveau obligația de a participa la efortul colectiv”, mai scrie autorul articolului.

”Sigur, nu totul e roz în România. Prejudecățile la adresa femeilor încă persistă. Iar companiile tinere românești au mai multe dificultăți în accesarea finanțării. Astfel, în ultimii zece ani, acestea au atras 13,1 milioane de euro, față de 8,1 miliarde în același domeniu, la Londra.

Piața românească este, de asemenea, mai mică și cu o putere de cumpărare scăzută. În acest context, de multe ori Bucureștiul se luptă să-și păstreze talentele, care pot migra spre locuri de muncă mai bine plătite. Dar pentru o tânără companie de tehnologie care dorește să se instaleze aici, sau pentru una care dorește să își externalizeze activitatea, România începe să arate ca un mini-Silicon Valley”, scrie Enrique Moreira în încheierea articolului său-pledoarie.

 

Alte stiri din Business

Ultima oră