Industriile care duc lipsă de specialiști

19 Iun 2018
Industriile care duc lipsă de specialiști

Țara noastră se confruntă cu deficit de specialişti IT, medici, asistente medicale, manageri din domeniul serviciilor, profesionişti în domeniul financiar, marketing şi relaţii publice. În schimb, România are prea mulţi angajaţi care lucrează cu clienţii, manageri în domeniul comerţului, dar şi funcţionari, conform raportului regional Inovantage, realizat de Adecco, companie care activează pe piaţa de recrutare.

„Raportul regional Inovantage arată clar că lucrurile pe care le învăţăm la şcoală devin irelevante, în condiţiile schimbărilor rapide aduse de a patra Revoluţie Industrială. În România, vom avea nevoie în curând de respecializare nu o dată la 20 de ani, aşa cum a fost cazul până acum, ci din cinci în cinci ani. Acest lucru înseamnă că angajaţii trebuie să participe la cursuri pentru noi aptitudini, în timp ce sunt activi pe piaţa muncii, dacă vor să rămână relevanţi pentru posturile viitorului”, susține Florin Godean, Country Manager la Adecco România.

Conform raportului, țările din Europa de Est trebuie să se adapteze rapid la noile tendințe aduse de a patra Revoluție Industrială, cum ar fi automatizarea proceselor repetitive, globalizarea operațiunilor și creșterea cererii pentru calificările de nișă.

Europa de Est cunoaşte o perioadă fără precedent de dezvoltare economică. Trei ţări fost comuniste, Cehia, România şi Polonia, se bucură de creştere economică rapidă, şomaj scăzut şi inflaţie scăzută.

În acelaşi timp, ţările din Europa de Est (inclusiv Turcia şi Grecia) se confruntă cu o serie de probleme pe piaţa muncii, care le pun în pericol perspectivele de a ajunge din urmă economiile mai dezvoltate din vestul Europei.

Raportul Inovantage realizat de Adecco analizează sistemele de educație ale țărilor din Europa de Est și arată că acestea au devenit rigide și prea birocratice pentru mediul economic în schimbare rapidă și nu oferă absolvenților aptitudini și cunoștințe care să îi facă angajabili.

Articolul integral, la cotidianul.ro.

Alte stiri din Business

Ultima oră