Eastring, proiectul care readuce România pe harta gazoductelor

26 Mai 2015
Eastring, proiectul care readuce România pe harta gazoductelor
 Slovacii propun construirea unei conducte care va aduce gaze din vestul Europei spre zona balcanică, România urmând să aibă un rol-cheie în acest proiect. După ce proiectul Nabucco, prin care gazele din zona caspică ar fi urmat să ajungă în Europa a eșuat, Eastring este proiectul care readuce țara noastră pe harta gazoductelor.

Patru țări din Europa de Est – România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia – au semnat o declarație comună în favoarea construirii gazoductului Eastring.

Într-un interviu în exclusivitate pentru EurActiv, Mirek Topolanek, fostul premier al Republicii Cehe, a explicat proiectul în detaliu.

Eastring ia în calcul două opțiuni: o versiune de 832 de kilometri care să traverseze Slovacia, Ungaria și România, și o alta de 1.274 de kilometri, prin Bulgaria.

Unul dintre avantajele acestui proiect este că utilizează infrastructurile existente, Eustream, în Slovacia, care au fost complet renovate după criza gazelor din 2009.

Președintele Eustream, Tomas Marecek, susține că Eastring ar avea o capacitate potențială de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an și, de asemenea, va avea capacitatea de a transporta gaze naturale fie din Rusia spre Balcani, fie din Occident spre Balcani. Marecek estimează că ar costa doar 750 de milioane de euro pentru a face legătura între localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi via conducta Soyuz neutilizată din Ucraina, până la granița României și, de acolo, până la conducta care trece prin România și aprovizionează Bulgaria, scrie Reuters, preluată de agerpres.ro.

”Economic și strategic este cea mai bună soluție pentru această parte a Europei. Ar costa doar o parte din bugetul propus pentru South Stream, ar putea transporta gaze naturale în ambele direcții și ar oferi regiunii o rută alternativă și surse de gaze și, în același timp, ar utiliza infrastructura existentă deja în regiune”, a spus Tomas Marecek. Potrivit acestuia, Romania va juca un rol cheie în acest proiect, având în vedere că cea mai mare parte a conductei ar urma să fie construită pe teritoriul său. 

Alte stiri din Business

Ultima oră