Cetăţenii României vor beneficia de servicii judiciare mai bune cu sprijinul Băncii Mondiale

01 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Cetăţenii României vor beneficia de servicii judiciare mai bune cu sprijinul Băncii Mondiale

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat o finanţare de 60 milioane euro (echivalentul a 66,99 milioane de dolari USD) care va fi acordată României în cadrul Proiectului de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale, remis redacţiei site-ului miscareaderezistenta.ro.

La totalul proiectului, de 65 de milioane de euro, va contribui şi Guvernul României cu 5 milioane euro. Proiectul va spori eficienţa şi accesibilitatea anumitor instituţii din sectorul judiciar din ţara noastră. 
 
„Sprijinirea continuităţii şi a implementării eficiente a serviciilor judiciare, şi susţinerea eforturilor de combatere a corupţiei, sunt nucleul unui demers de conturare a unei Românii care să fie corectă şi responsabilă faţă de cetăţenii săi, atractivă pentru investitori şi angajată pe calea consolidării sectorului public“, a declarat Elisabetta Capannelli, Director de Ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.

„Banca Mondială are plăcerea de a susţine eforturile pe care le întreprinde România pentru a face ca serviciile sale judiciare, care trebuie să fie moderne, eficiente, participative şi transparente, să funcţioneze pentru toţi românii, indiferent de locul unde se află şi de situaţia lor financiară”, a adăugat aceasta.

România a înregistrat progrese importante pe calea reformării sectorului judiciar, de la momentul în care a devenit membră a UE în 2007, iar Banca Mondială a sprijinit toate aceste eforturi prin alocarea a 130 milioane USD în ultima decadă. Numărul societăţilor care au sesizat cazuri de corupţie în sistemul judiciar a scăzut de la 14% în 2008 la 1% în anul 2013, iar procentul societăţilor care au declarat că instanţele nu constituie o problemă pentru activitatea lor comercială a crescut şi el de la 28% la 73% în aceeaşi perioadă, conform Studiului Băncii Mondiale privind Mediul de Afaceri şi Performanţa Întreprinderilor (Business Environment and Enterprise Performance Survey - BEEPS). Instituţiile din mediul judiciar au jucat un rol activ în combaterea corupţiei, iar timpul necesar pentru soluţionarea cauzelor de natură civilă şi administrativă este acum mai scurt decât media europeană. 

În ciuda progreselor înregistrate, numeroase instanţe din România sunt afectate de infrastructura judiciară inadecvată şi nu pot îndeplini standardele europene, ceea ce le scade eficienţa şi îngreunează accesul cetăţenilor şi societăţilor comerciale la serviciile judiciare, în special în mediul rural şi în zonele sărace. Mai mult decât atât, tehnologiile IT&C existente sunt învechite şi limitează capacitatea instituţiilor de a funcţiona în mod adecvat şi de a asigura o interacțiune automatizată, prin internet, cu beneficiarii sistemului şi cu partenerii de lucru.

Alte stiri din Business

Ultima oră