Guvernul a trimis Parlamentului ratificare Acordului cu SUA pentru conformarea fiscală

10 Iun 2015
Guvernul a trimis Parlamentului ratificare Acordului cu SUA pentru conformarea fiscală
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii pentru îmbunătățirea conformării fiscale internaționale și implementarea măsurilor FATCA (The US Foreign Account Tax Compliance Act). Acordul a fost semnat la București în 28 mai 2015 de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson.

Textul Acordului negociat și încheiat între autoritățile române și cele americane implică un schimb reciproc de informații între autoritățile fiscale din cele două state, prin transmiterea informațiilor financiare raportate de instituțiile financiare prin intermediul autorităților fiscale.

Ratificarea acestui acord va avea efect direct asupra activităţii băncilor. Astfel, nu se va aplica impozit cu reținere la sursă în SUA asupra veniturilor obţinute din SUA de către instituțiile financiare din România (ex. dobânzi, dividende etc), iar instituțiile financiare române nu vor fi obligate să rețină impozit asupra anumitor venituri primite de cetățeni sau rezidenți americani care au deschise conturi financiare la astfel de instituţii financiare. Acordul simplifică implementarea sistemului de transmitere a informațiilor financiare și reduce din povara administrativă a băncilor din România, angajate să efectueze aceste schimburi de informații. Totodată, ratificarea acordului va face ca băncile româneşti să fie considerate în SUA instituții financiare conforme.
Instituțiile financiare vor comunica autorităţilor fiscale române informațiile menţionate în Acord, aferente anului 2014, urmând ca prima raportare a autorităţilor fiscale române către autorităţile fiscale din SUA să se facă în anul 2015, până la data de 30 septembrie. Prin încheierea și ratificarea acestui Acord se va completa cadrul juridic bilateral privind schimbul automat de informații în domeniul fiscal. Acest demers va conduce la posibilitatea promovării cooperării în materie fiscală și la combaterea practicilor fiscale evazioniste.
 

Alte stiri din Business

Ultima oră