Prognoză: Alimentele se vor ieftini cu 12% după reducerea TVA

06 Mai 2015
Prognoză: Alimentele se vor ieftini cu 12% după reducerea TVA
Consiliul Concurenţei va cere marilor magazine informaţii retroactive privind preţurile practicate şi va verifica, aleatoriu, aproximativ 600 de magazine, se arată într-un raport redactat de către Ministerul Agriculturii privind reducerea TVA la alimente prezentat la Guvern.

Consiliul Concurenţei a comunicat asociaţiilor profesionale ale retailerilor şi producătorilor că pot recomanda membrilor să scadă preţurile cu minimum 12%, după reducerea TVA, şi i-a anunţat că va verifica la nivel naţional evoluţia preţurilor şi după scăderea TVA, pentru a vedea dacă efectul este menţinut în timp.

„Dacă piaţa de retail este una concurenţială, ne aşteptăm ca transferul reducerii TVA la alimente să fie resimţit în evoluţia preţurilor la raft. Chiar dacă pot exista fenomene locale de creştere a preţurilor, date de puterea de piaţă superioară a unor magazine şi/sau a unor producători, la nivelul pieţei în ansamblu astfel de fenomene nu pot fi decât temporare. Eventuale creşteri de preţuri pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie ar trebui să fie doar temporare în zonele cu concurenţă ridicată, deoarece preţul ar trebui scă scadă cu reducerea de TVA plus creşterea anterioară de preţ, întorcându-se la nivelul de echilibru. Consiliul Concurenţei va analiza în ce măsură în practică se va întâmpla sau nu aşa şi care vor fi cauzele”, se afirmă în raport.

Preţuri cu şi fără TVA redus

Patru mari magazine, respectiv Cora, Kaufland, Selgros şi Carrefour, s-au angajat ca din luna iunie, când TVA va scădea la alimente la 9%, să afişeze la raft atât preţul vechi, cât şi pe cel nou, iar Carrefour şi Auchan au promis că vor îngheţa preţurile până la acea dată, Kaufland luând la rândul său în calcul această propunere.
Billa, Metro, Profi şi Auchan vor decide în perioada următoare dacă vor afişa, din iunie, preţul vechi şi pe cel nou la raft. Mega Image şi Lidl nu au participat la discuţia organizată de Ministerul Agriculturii.
 

Alte stiri din Business

Ultima oră