Unul dintre anchetatorii dispariţiei zborului malaezian MH370 a fost ucis

07 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Unul dintre anchetatorii dispariţiei zborului malaezian MH370 a fost ucis

Uciderea unui om care a petrecut ani de zile căutând resturile avionului MH370 a alimentat teoriile conspirației în jurul zborului dispărut în 2014, relatează independent.co.uk.

Zahid Raza, consul onorific al Malaeziei, a fost împușcat mortal în Antananarivo, capitala Madagascarului, săptămâna trecută. Autoritățile încă încearcă să identifice motivul din spatele crimei.

Moartea lui Raza a determinat  site-ul de știri francez ZINFOS 974 să speculeze că el ar fi fost implicat într-o conspirație de răpire în 2009, în timp ce alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele legături dintre moartea sa și eforturile sale de a desluşi misterul dispariţiei zborului MH370.

Avocatul american Blaine Gibson (foto), un anchetator amator care recuperează resturile ale avionului Malaysian Airlines, a declarat că prietenul său, Raza, trebuiasă livreze noi obiecte anchetatorilor malaezieni când a fost ucis.

Gibson a spus că a primit amenințări cu moartea în legătură cu încercările sale de a recupera resturile, dar a susţinut că speculațiile iresponsabile ar putea dăuna investigării dispariţiei avionului și a morții lui Raza.

"Pentru protecția celor implicați am decis să nu facem public acest raport public până când resturile nu erau livrate în siguranță în Malaezia. Cu toate acestea, au intervenit evenimente tragice. Conform acordului dintre cele două țări, resturile ar trebui colectate de  Zahid Raza, Consulul Onorific al Malaeziei din Madagascar, și livrat prin curier privat în Malaezia. La 24 august, Zahid Raza a fost asasinat în Antananarivo. Resturile sunt încă în siguranță la autoritățile din Madagascar. Cu toate acestea, trebuie să se facă noi aranjamente pentru colectarea și livrarea rămăşiţelor avionului", a scris el pe blogul său săptămâna trecută:

Dr. Victor Iannello, membru al grupului independent de specialiști, care a ajutat anchetatorii australieni să găsească locul prăbuşirii zborului MH370, a scris pe  blogul său: "În decembrie anul trecut, Reuters a relatat că dl Raza l-a ajutat pe Blaine Gibson să transfere custodia pieselor despre care se credea că aparţin  MH370 din Madagascar în Malaezia. La acel moment, s-au transferat șase piese. Acest lucru a ridicat întrebări cu privire la existența unei legături între aceste părți MH370 și moartea domnului Raza.

"Ceea ce face posibila legătură cu MH370  și mai suspectă este că înainte de moartea sa, domnul Raza urma să viziteze Ministerul Transporturilor din Madagascar, să preia alte bucăți recuperate și să le livreze către Malaezia".

Ministrul malaeyian al Transporturilor Datuk Seri Liow Tiong Lai a declarat pentru Strait Times că a trimis ofițeri pentru a prelua o parte din resturi din Madagascar.

Întrebat despre moartea lui Raza și despre avionul dispărut, el a spus: "Nu cred că există o legătură. Este, de asemenea, iresponsabil și prematur să speculezi, deoarece cazul este încă anchetat de poliţişti ", a mai spus ministrul.

Avionul MH370 avea la bord 239 de persoane şi zbura între Kuala Lumpur și Beijing, când a dispărut la 8 martie 2014. În ciuda căutărilor intensive timp de trei ani, avionul nu a fost recuperat și cutia neagră nu a fost găsită.

Teoriile care înconjoară moartea lui Raza se adaugă ipotezelor nedovedite privind avionul dispărut, inclusiv că a fost prăbușit în mod deliberat de pilot sau copilot, că a fost deturnat de ruși sau că SUA l-au doborât intenţionat, temându-se de un atac terorist asupra bazei sale militare din Diego Garcia.

Alte stiri din Bizar

Ultima oră