Un muzeu a descoperit că jumătate dintre exponatele sale sunt false

30 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Un muzeu a descoperit că jumătate dintre exponatele sale sunt false

Un muzeu de artă a constatat că aproximativ 60% din colecția sa constă în falsuri inutile, relatează newsweek.com. Muzeul Etienne Terrus din Elne, în apropiere de Perpignan, o galerie dedicată operei unui artist local care a murit în 1922, și-a redeschis porțile vineri după ce a suferit renovări substanţiale, conform AFP.

Cu toate acestea, istoricul de artă Eric Forcada, care a fost angajat să organizeze galeria, a descoperit că o mare parte din picturi, desene și acuarele din colecție erau false.

Forcada a spus că are îndoieli cu privire la originalitatatea pieselor de îndată ce le-a văzut. "Pe o singură pictură, semnătura de cerneală s-a șters când am dat cu mănuşa peste ea", a spus el.

Forcada a observat, de asemenea, că mai multe dintre tablouri reprezentau clădiri construite după ce Terrus a murit în 1922, a anunțat Franța Bleu, un post de radio local.

După descoperirea sa socantă, Forcada a alertat atașatul cultural al zonei și a cerut să se întâlnească cu un grup de experți pentru a discuta și a valida constatările sale. De atunci, un comitet a confirmat că 82 dintre cele 140 de piese au fost pictate de Henri Matisse, un prieten apropiat al lui Erienne Terrus.

"Suporturile de bumbac nu se potrivesc cu pânza utilizată de Terrus și există și unele anacronisme", a adăugat Forcada.

"Etienne Terrus a fost marele pictor dinElne, a fost parte a comunității, a fost pictorul nostru", a spus Yves Barniol, primarul orașului. "Știind că oamenii au vizitat muzeul și au văzut o colecție din care aproape toată este falsă, e rău. Este o catastrofă pentru municipalitate", a mai spus primarul.

Orașul Elne a investit recent 363.189 de dolari în renovarea muzeului. Potrivit lui Barniol, va fi efectuată o anchetă pentru a determina cine sunt vinovații. "Nu renunțăm", a spus el.

Etienne Joseph Mathieu Terrus este un artist francez din Roussillon, care a studiat la Paris. El a realizat cele mai multe opere în Elne și este cunoscut pentru peisajele uimitoare pe care le-a pictat din regiunea Roussillon, una dintre proviinciile istorice ale fostului Principat de Catalunia.

sursa foto: Newsweek

Alte stiri din Bizar

Ultima oră