16 români de etine romă au dat în judecată Polonia după ce autoritățile le-au distrus coșmeliile

28 Ian 2016 | scris de Cristi Ionescu
16 români de etine romă au dat în judecată Polonia după ce autoritățile le-au distrus coșmeliile

Un număr de 16 romi de origine română au sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-o plângere contra Poloniei ca urmare a demolării locuințelor lor la Wroclaw (sud-vest), a anunțat Fundația poloneză Helsinki (HFPC) care îi și reprezintă.

Acești romi care trăiesc de peste 20 de ani în Polonia, "la marginea societății și în excluziune", au văzut buldozerele demolând locuințele lor improvizate fără să fie avertizați și fără să aibă posibilitatea de a-și lua lucrurile personale. În urma acestei operațiuni ordonate de Inspecția locală pentru construcții, cei 16 reclamanți, printre care copii și persoane cu handicap, au rămas fără locuință și fără asistență, scrie HFPC.

Autoritățile din Wroclaw a afirmat că i-a prevenit pe romi în legătură cu operațiunea de demolare a locuințelor lor ilegale și le-a propus asistență pe care aceștia au refuzat-o. Comunitatea romilor din Polonia numără aproximativ 17.000 de persoane, dintr-un total de 38 de milioane de locuitori, conform datelor recensământului din 2011.

Alte stiri din Bizar

Ultima oră