Premieră mondială: Un râu, recunoscut prin lege ca persoană vie

16 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Premieră mondială: Un râu, recunoscut prin lege ca persoană vie

Guvernul din Noua Zeelandă a acordat unui râu aceleaşi drepturi ca unei persoane, ceea ce reprezintă o premieră mondială, relatează time.com. Râul Whanganui, considerat parte a peisajului viu de tribul de indigeni Iwi, a obţinut prin lege statutul de persoană.

Doi reprezentanţi ai comunităţii indigene, unul numit de Guvern, celălalt ales de comunitate, vor fi însărcinaţi să apere interesele râului. Tribul Whanganui Iwi s-a bătut timp de 160 de ani pentru recunoaşterea râului.

Iwi a primit  80 de milioane de dolari neo-zeelandezi (52 milioane euro) în contul cheltuielilor de judecată, după atâţia ani de procese, precum şi 30 de milioane de dolari pentru îmbunătaţireaa stării cursului de apă.

"Din punctul de vedere al Whanganui, bunăstarea râului este în legătură directă cu bunăstarea oamenilor", a afirmat Adtian Rurawhe, "şi de aceea este atât de importantă recunoaşterea propriei identităţi".

"Ştiu că unele persoane vor spune că e cam ciudat să acorzi personalitate juridică unei resurse naturale. Dar nu este nimic ciudat când vine vorba despre încrederea familiilor, a companiilor sau a comunităţilor", a declarat Chris Finlayson, responsabil în ministerul care s-a ocupat de negocieri.

El a mai spus, conform AFP, că "noua legislaţie este o recunoaştere a conexiunii spirituale profunde între tribukl Iwi şi fluviul său ancestral". Cursul de apă este o fiinţă vie unică, "plecând de la munţi pâna la mare, inclusiv afluenţii săi şi ansamblul elementelor fizice şi metafizice", prevede legea.

În era precolonială, râul Whanganui a fost o cale de comunicare vitală pentru tribul Maori, iar navigabilitatea acestuia a crescut numărul celor care s-au stabilit în valea râului. Când coloniştii au venit în zonă, s-a înregistrat cea mai mare densitate a populaţiei în zona numită astăzi North Island. Din aceste motive, regiunea este bogată în cultura şi istoria Maori.

Sursa foto: time.com

Alte stiri din Bizar

Ultima oră