MUȘCĂTURA DE CĂPUȘĂ. Doctorii, nevoiți să-i AMPUTEZE unei femei atât MÂINILE cât și PICIOARELE (VIDEO)

15 Aug 2015
MUȘCĂTURA DE CĂPUȘĂ. Doctorii, nevoiți să-i AMPUTEZE unei femei atât MÂINILE cât și PICIOARELE (VIDEO)
O femeie a rămas cu brațele și picioarele amputate dupa ce a fost mușcată de o capusa, scrie CNN, dar și majoritatea publicațiilor internaționale, care scot în evidență decizia dramatică pe care au trebuit s-o ia medicii.

E cel mai rău caz de Rocky Mountain spotted fever (RMSF), (în traducere liberă "febră bălțată"), spun doctorii, iar femeia a luptat pentru viața ei conectată la un ventilator, intr-o coma indusa medical.

Jo Rogers, de 40 de ani, mamă a doi copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani, a contractat infecția în timp ce se afla într-o excursie cu familia, la nord-est de Oklahoma.

"Puțini oameni mor de RMSF, din moment ce se poate fi tratata cu antibiotice. Însă tratamentul trebuie să înceapă în primele cinci zile de la infecție. Doamna Rogers pare să fi pierdut acest interval de timp, tratându-se acasă o perioadă de timp, crezând că are gripă.

A venit la noi în stare critică. După ce am internat-o și i-am făcut analizele, membrele începuseră deja să i se albăstrească", a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului.

Medicii i-au amputat femeii picioarele de sub genunchi și mâinile de la coate, într-o serie de mai multe operații, pentru a încerca să oprească infecția de la raspandire către organele vitale.



Vara este vârful de sezon pentru infecții

Potrivit specialiștilor, vara este vârful de sezon pentru infecții, însă nu orice intepatura de capusa duce la boală. Doar 1% până la 3% din căpușe pot transporta bacteriile numite rickettsii Rickettsia. Ca să le transmită, căpușa gazdă trebuie să muște sau să se hrănească din gazdă o perioadă mai lungă de timp.

Prevenție și tratament

Specialiștii atrag atenția asupra pericolului mușcăturii de căpușe și îndeamnă la o grijă mai mare atunci când ieșim în natură. Putem folosi spray-uri speciale împotriva insectelor sau alte metode de protecție fizică, dar și naturală. Usturoiul este recunoscut pentru folosirea la alungarea gângăniilor, dar și busuiocul pare să funcționeze bine. Dacă, totuși, v-a mușcat o căpusă și începeți să vă simțiți rău în următoarele 24 de ore, mergeți imediat la medic, indiferent de ce credeți că aveți. Semnele după care trebuie să vă uitați sunt: amețeală, vărsături, dureri musculare și febră.

Alte stiri din Bizar

Ultima oră