Italia, prima ţară care va plăti concediu pentru menstruaţie

28 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Italia, prima ţară care va plăti concediu pentru menstruaţie

În curând, Italia va deveni prima ţară europeană care va acorda concediu lunar plătit fiecărei femei angajate, aflate în perioada menstruaţiei, relatează stylist.co.uk. Membrii Parlamentului italian dezbat un proiect de lege, care, dacă va fi aprobat, va acorda trei zile de concediu în fiecare lună femeilor care suferă de dureri la menstruaţie.

Ediţia italiană a revistei Marie Claire a salutat proiectul de lege pe care îl consideră un susţinător al progresului şi sustenabilităţii sociale, chiar dacă iniţiativa stârneşte controverse. 

Italia are cel mai scăzut procent din Europa la capitolul femei angajate-61%, comparativ cu media europeană de 72% şi există temeri că legea va descurajarea angajarea femeilor. 

Economista Daniela Pizzalunga a declarat pentru Washington Post că  “femeile îşi iau deja zile libere din cauza durerilor menstruale, iar noua lege le va permite să facă acest lucru fără să-şi ia concediu medical sau să se învoiască". 

“Cererea companiilor de a angaja femei va scădea sau femeile vor fi penalizate la salariu sau ascensiunea în carieră”, a mai spus ea. Italia are deja o politică generoasă în privinţa concediilor de maternitate. Mamele italiene au concediu obligatoriu de 5 luni, plătit cub 80% din salariu, dar acest lucru pare mai degrabă în dezavantajul femeilor angajate. 

The Washington Post arată că, potrivit biroului italian de statistică, ISTAT, aproape un sfert din femeile însărcinate sunt concediate în timpul  sarcinii sau după ce nasc, deşi nu este legal.

Proiectul de lege privind concediul pentru menstruaţie a fost prezentat la începutul acestei luni de patru deputați de sex feminin și ar putea intra în vigoare în câteva luni, dacă va fi aprobat.

Sursa foto: stylist.co.uk

Alte stiri din Bizar

Ultima oră