Suveranul Pontif va folosi în România un papamobil produs în România

28 Mar 2019 | scris de M.C.
Suveranul Pontif va folosi în România un papamobil produs în România

Suveranul Pontif va sosi la Bucureşti la 31 mai. Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, care a efectuat o vizită istorică la Bucureşti în mai 1999. 

Călătoria apostolică a Papei Francisc în România este abordată de protocolul oficial drept ”vizită de stat” și, potrivit comunicatului de presă al Președinției, ”se desfășoară la invitația președintelui României, Klaus Iohannis, care a adresat această invitație prima dată în luna mai 2015, cu prilejul marcării a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun, și a reînnoit-o prin scrisoarea transmisă Sanctității Sale în luna martie 2017”.

Invitația președintelui României a fost completată de cea a Conferinței Episcopilor Catolici din România, precum și de mesajul personal al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pregătirea și desfășurarea vizitei Apostolice în cele mai bune condiții fiind posibilă cu sprijinul tuturor autorităților responsabile, atât publice, cât și religioase.

Vizita Papei Francisc se va desfășura la București, în 31 mai., la Șumuleu Ciuc și la Iași, la 1 iunie, respectiv la Blaj, în data de 2 iunie.

O știre-surpriză vine din partea organizatorilor locali de la Iași. Potrivit primarului Mihai Chirică, preluat de Agerpres, ”în timpul vizitei sale la Iaşi, Papa Francisc se va deplasa cu un papamobil fabricat în România”.

"Tot ceea ce ne dorim”, a afirmat edilul ieșean la conferința de presă organizată de Episcopia Romano-Catolică Iași, ”e să transmitem mesajul că Iaşiul şi România sunt vizibile ca elemente de identitate. Voi face o dezvăluire, papamobilul va fi românesc. Este promisiunea grupului Dacia Renault, care deja lucrează la cele două papamobile cu ajutorul cărora Papa Francisc va vizita România", a spus Mihai Chirică la întâlnirea cu presa.

Potrivit primarului, pentru pelerinii care vor veni la 1 iunie la Iaşi pentru a-l întâlni pe Papa Francisc vor fi puse la dispoziţie 150 de autobuze de la Compania de Transport Public, care vor circula pe un traseu special.

În același timp, pentru a asigura ordinea, municipalitatea din vechea capitală moldavă ”va amplasa în zona centrală cinci kilometri de gard de protecţie”.

"Fiecare parohie va avea un cod de culoare şi va şti unde trebuie să ajungă. Vom încerca să ţinem controlul celor care vor fi acolo. Toate forţele de ordine şi de pază vor participa la eveniment. Estimăm că vor fi aproape cinci kilometri de gard de protecţie. Nu s-a mai întâmplat vreodată aşa ceva”, a mai spus Chirică, subliniind că ”este o vizită importantă şi trebuie luate toate măsurile de siguranţă".

CREDIT FOTO: vaticannews.va

Alte stiri din Auto

Ultima oră