Cum arată maşina care îţi scoate din buzunar doar 4 lei la fiecare 100 km

08 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
Cum arată maşina care îţi scoate din buzunar doar 4 lei la fiecare 100 km

Polonezii sunt campioni în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene. Au reuşit să obţină fonduri importante nu doar pentru infrastructură şi dezvoltare, ci şi pentru ştiinţă şi tehnologie. ELV001 este numele unui automobil electric care nu consumă o picătură de carburant, iar costul pentru un traseu de 100 de kilometri nu ajunge niciodată să coste mai multe de 4 lei. Este suficientă o singură încărcare pentru a vă deplasa 150 de kilometri, suficient pentru naveta de zi cu zi şi de mers la cumpărături sau în vizită la un prieten din oraş.

Maşina este proiectată şi construită de către polonezi, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Caroseria a fost proiectată de către Michal Kracik, de la Academia de Arte din Cracovia. Jerzy Czerkies, cel care a coordonat proiectul, a mărturisit că în cele 20 de luni de lucru s-au folosit 90% componente de provenienţă poloneză. Din afara Poloniei au fost aduse doar roţile, plăcuţele de frână, anvelopele şi bateriile.

În acest moment, ELV001 este doar un prototip, însă cei care au lucrat până acum la proiect sunt în căutarea unui investitor pentru a putea porni producţia de serie. Scopul nu este acela de a aduce pe piaţa poloneză un nou producător auto, ci de a sprijini zecile de fabrici din Polonia care produc piese auto. Dotările automobilului nu sunt chiar cele mai slabe, aşa cum ar putea crede careva. Chiar dacă este o maşină electrică, ELV001 poate atinge viteza de 100 km/h în numai şase secunde.

Viteză maximă ce poate fi atinsă este de 110 km/h, ceea ce înseamnă că oricine se poate urca la volanul unui astfel de vehicul pentru a putea parcurge fără nici un fel de complexe un drum pe o autostradă. Încărcarea durează între şase şi opt ore. Automobilul are două motoare, unul pe faţă, altul pe spate. Puterea unui motor este de 15 Kw la 3.400 de rotaţii pe minut. Puterea maximă este de 25 kw.

Există trei moduri de conducere: economic, urban şi sportiv.  Bateria este de tip Li-polimer şi are o capacitate de 159 Ah. Roţile sunt unele absolut obişnuite, având următoarele dimensiuni: 195/55 R16. Pentru a-l ajută pe şofer să parcheze în siguranţă, ELV001 vine cu o cameră video în partea din spate, imaginile putând fi urmărite pe un ecran LCD aflat pe bordul maşinii. Pe lângă automobilul electric, proiectul finanţat din fonduri europene a mai sprijinit şi înfiinţarea unor puncte de alimentare cu energie verde pentru automobilele ce nu folosesc carburanţi în oraşele Cracovia, Varşovia, Katowice şi Mielec.

Alte stiri din Auto

Ultima oră