Anunţ important pentru şoferi. Măsura intră în vigoare din 20 mai

08 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Anunţ important pentru şoferi. Măsura intră în vigoare din 20 mai

Ministerul de Interne a postat un avertisment în pagina sa de Facebook în care anunţă şoferii că, începând din 20 mai 2018, se va aplica suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului în cazul în care inspecţia tehnică periodică (ITP) este expirată.

Astfel, șoferii care vor circula în continuare cu respectivul automobil vor risca atât o amendă pentru lipsa ITP valabilă, cât și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei, scrie avocatnet.ro.

Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a apărut în 2017 în Monitorul Oficial, însă prevederile referitoare la suspendarea înmatriculării se vor aplica efectiv abia de la data de 20 mai 2018.

"Din 20.05.2018, dacă sunteți surprinși în trafic cu ITP expirată, polițistul vă va reține talonul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, vă va da amendă și o dovadă FĂRĂ drept de circulație, așadar nu o să mai luați mașina de acolo decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeți la RAR... deci, mult mai complicat! 
Același lucru este valabil și dacă mașina a fost cumpărată/vândută dar nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare", este mesajul celor de la Ministerul de Interne, postat în pagina de Facebook.

Ministerul adaugă că puteți verifica în timp real dacă înmatricularea autoturismului dumneavoastră este suspendată sau validă pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

În momentul de față, conducerea pe drumurile publice a unui automobil care are ITP-ul expirat poate aduce sancționarea cu cel puțin nouă și cel mult 20 de puncte-amendă, adică o amendă între 1.305 și 2.900 de lei, aminteşte avocatnet.ro.

Totuși, ordonanța Executivului prevede și introducerea aceleiași sancțiuni pentru circularea cu mașinile a căror înmatriculare a fost suspendată. Prin urmare, în cazul expirării ITP-ului, un șofer care va folosi în continuare autoturismul va risca nu una, ci două amenzi între 1.305 și 2.900 de lei. Amenda cumulată va fi, practic, de minimum 2.610 și de maximum 5.800 de lei, precizează avocatnet.ro.

Alte stiri din Auto

Ultima oră