Analiză auto. Care este cea mai bună lună să vinzi o mașină second hand? Dar să cumperi una nouă?

22 Sep 2015
Analiză auto. Care este cea mai bună lună să vinzi o mașină second hand? Dar să cumperi una nouă?
În piețele auto dezvoltate din Europa de Vest, vânzările de mașini variază puțin de la an la an, pe parcursul celor 12 luni fiind anumite perioade de vârf ce pot fi anticipate cu claritate, semn de constanță și stabilitate. În România, însă, predictibilitatea este redusă, iar lunile din an care în piețele de tradiție sunt excelente pentru înmatriculările auto, pentru țara noastră sunt extrem de slabe.

Luând în considerare datele din ultimii ani, variațiile sezonalității anuale sunt mici când vorbim de mașinile noi din Uniunea Europeană. Februarie este în general cea mai slabă lună, urmată de august, iar martie și iunie sunt cele mai bune perioade. Cât despre România, luna martie nu a fost pe primul loc în ultimii șapte ani.

Contextul economic

“Vânzările de mașini sunt strâns legate de contextul economic al unei țări, iar evoluția lor arată clar dacă populația are sau nu încredere în economia națională. Este evident că românii analizează foarte bine perioadele în care își achițizionează autoturisme și așteaptă în mod special implementarea programelor naționale pentru a obține reduceri semnificative pentru mașinile noi.” spune Cristina Gheorghițoiu General Manager Naspers Classifieds România.

În România, în ultimii ani, cele mai bune luni pentru vânzările de mașini noi au fost cele de după începerea Programului Rabla, la început de an în piață persistând sentimentul de așteptare pentru acest program, mulți amânându-și achizițiile. Astfel, cele mai bune luni au fost în general mai, iunie și august.

Second hand. Cele mai bune, cele mai proaste luni

La categoria mașini second-hand aduse din import, lunile de final de an au fost fruntașe la numărul de înmatriculări, în special octombrie și decembrie, în timp ce iulie a fost și ea în ultimii trei ani o lună bună. La polul opus, ianuarie și februarie au fost mereu luni mai slabe, urmate de aprilie.

Tranzacțiile cu mașini second-hand pe plan intern (reînmatriculări) se produc la noi în țară cel mai adesea la începutul primăverii, în prima luna de vară și în toamnă. Astfel, martie, iunie și octombrie sunt cele mai bune luni.
În 2015, până în prezent, iulie a fost cea mai bună lună pentru tranzacții în cazul tuturor celor trei categoriile de mașini.

Pe Autovit.ro numărul de anunțuri disponibile variază mult de-a lungul anului, perioadele de maxim fiind la final de primavară și la începutul toamnei. Luna august aduce o scădere față de iulie, în timp ce minimul se întâlnește în perioada sărbătorilor de iarnă și a celor pascale. În perioadele de maxim numărul de mașini puse la vânzare ajunge să fie cu 40% mai mare decât în perioadele de minim.
 

Alte stiri din Auto

Ultima oră