Ziua Regalitatii. Mii de români, aşteptaţi la Castelul Peleş. Programul evenimentelor

10 Mai 2016 | scris de Veronica Micu
Ziua Regalitatii. Mii de români, aşteptaţi la Castelul Peleş. Programul evenimentelor

Anul trecut, ziua de 10 Mai a fost declarată din nou sărbătoare națională în România. Sunt marcate trei momente istorice: obținerea independenței față de Turcia, încoronarea primului rege al țării - Carol I și începutul domniei acestuia.

La 150 de ani de la venirea în România a lui Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, Familia Regală a decis să sărbătorească Ziua Monarhiei la Castelul Peleş. Mii de oameni sunt așteptați să ia parte la eveniment.

Sărbătoarea va debuta în cursul dimineţii, la Bucureşti, la Statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal, unde la ora 10:30, va avea loc o ceremonie militară şi o depunere de coroane de flori.

După ora 13:00, evenimentele se mută la Sinaia.

Înainte de venirea familiei regale, la ora 13:30 va avea loc înălţarea Stindardului Familiei Regale, pentru prima dată după 1947, pe catargul Castelului.

În piața din fața Corpului de Gardă (la Tunuri), la ora 15:00, Principesa Moștenitoare Margareta va acorda premiile câştigătorilor ediției a cincea a Maratonului Regal. Startul Maratonului Regal a fost dat la ora 8 dimineața, acesta desfășurându-se pe traseul Castelul Peleș – Poteca Regală – Stâna Regală – Poiana Țapului – Cascada Urlătoarea – Bușteni – Pârtia Kalinderu – Mănăstirea Bușteni – drumul forestier Poiana Țapului Sinaia – Castelul Peleș.

Tradiționala Garden Party și concertul de gală cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai vor avea loc pe terasa și peluza Castelului Peles, de la ora 17:00 la ora 19:30.

Între ora 17:00 și ora 18:00, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține un recital cu muzică de pe toate meridianele lumii.

La ora 18:00, Familia Regală va ieși pe balconul castelului, pentru a saluta participanții la sărbătoare. Trei avioane ale Iacărilor Acrobați vor survola parcul regal.

La ora 18:30, va începe concertul de gală. Muzicienii vor evolua pe o scenă așezată în aer liber, pe terasa castelului. Imaginile vor fi preluate pe două mari ecrane, vizibile pentru toți cei aflati pe peluză. Concertul va fi susținut de orchestra lărgită a Cameratei Regale, având ca invitați de onoare pe violonistul Remus Azoiței și pe tenorul Teodor Ilincăi, precum și pe dirijorul Tiberiu Soare. Repertoriul va cuprinde piese de valoare și de popularitate din creația compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu, precum și lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis și Eduardo di Capua.

Familia Regală va urmări concertul de pe terasa Castelului Peleș. La finalul concertului, vor fi lăsați să zboare 400 de porumbei albi.

Evenimentele dedicate Zilei Regalităţii se vor încheia la ora 19:30.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră