Zi de doliu la Râşnov. Alpinista Dor Geta Popescu va fi înmormântată miercuri

26 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Zi de doliu la Râşnov. Alpinista Dor Geta Popescu va fi înmormântată miercuri Galerie foto (3)

Miercuri, când va fi înmormântată alpinista Dor Geta Popescu, decedată sâmbătă în tragedia din Retezat, a fost declarată zi de doliu la Râşnov, iar drapelul de pe sediul primăriei a fost coborât în bernă.

"Toate steagurile de pe instituțiile publice vor fi coborâte miercuri, în bernă, în memoria alpinistei Dor Geta Popescu. De asemenea, toate manifestările publice programate a se desfășura astăzi vor fi anulate, potrivit hotărârii ședinței Consiliului Local Râșnov, care s-a desfășurat luni seara", a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul orașului, Liviu Butnariu.

Sursa citată a precizat că titlul de Cetățean de Onoare al orașului Râșnov va fi acordat după perioada de doliu de 40 de zile.

Dor Geta Popescu va fi înmormântată miercuri după-amiază, slujba având loc la Biserica ”Sfântul Nicolae”, începând cu ora 14.00.

Colegii de şcoală ai adolescentei, profesori, prieteni, dar şi oameni simpli au venit la capela Bisericii ”Sfântul Nicolae” din Râşnov, pentru a-şi lua rămas bun de la alpinista plecată prematur dintre noi şi a aprinde o lumânare. La priveghi au participat şi sora adolescentei decedate, Crina Coco Popescu, în vârstă de 23 de ani, precum şi mama copilei. Crina Popescu a spus că trăieşte ”cele mai grele clipe", potrivit presei locale.

Colegul de club al tinerei, Erik Gulacsi, decedat şi el în avalanşa din Munţii Retezat, a fost incinerat la Cluj, iar familia a anunţat că cenuşa va fi împrăştiată pe un vârf de munte, fără a preciza data sau locul ceremoniei, scrie a1.ro. 

Avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat a surprins şapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanşă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi adolescenţi alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene, şi-au pierdut viaţa.

Din grupul de şapte persoane mai făceau parte Ovidiu Popescu, tatăl şi sora mai mare a lui Erik Gulacsi, precum şi două femei care nu erau rude, ci doar persoane pasionate de munte.

Cazul celor doi adolescenți care și-au pierdut viața în avalanșa ce a avut loc sâmbătă 22 aprilie, în Masivul Retezat, a fost preluat de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), avându-se în vedere complexitatea actelor de urmărire penală, se arată într-un comunicat al PICCJ transmis marți AGERPRES.

Poliția a deschis un dosar penal, in rem, cu privire la faptă, ancheta fiind coordonată inițial de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg.

Salvamontiștii și jandarmii montani au avertizat, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, după ce în zona montană a nins, iar stratul de zăpadă depășea un metru la peste 1.800 de metri altitudine.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră