Zăpadă? Poate de Bobotează

29 Dec 2015 | scris de Sorin Anghel
Zăpadă? Poate de Bobotează

Iarna a început promiţător pentru români. S-a putut schia fără probleme încă din luna noiembrie la Sinaia. Numai că decembrie a fost o lună deosebit de caldă, astfel că de Crăciun au fost deschise numai câteva pârtii de la noi din ţară. Au existat ceva speranţe că situaţia se va schimba în cursul zilei de marţi, însă a fost doar o amăgire. S-a aşternut un strat de zăpadă gros de numai două degete, însă acum schiorii pun nădejde că de Anul Nou condiţiile pentru practicarea sporturilor de iarnă vor fi mai bune decât la Crăciun. Vremea s-a răcit brusc, astfel că începând din această noapte în multe staţiuni de la noi din ţară vor fi puse în funcţiune instalaţiile de zăpadă artificială.


Pe Valea Prahovei, administratorii pârtiilor pândesc termometrele şi aşteaptă să pornească tunurile şi lăncile. Deocamdată se înregistrează temperaturi cu puţin sub limita de îngheţ. În România, din cauza umidităţii ridicate, se poate face zăpadă artificial doar la temperaturi mai mici de -4 grade Celsius. Dacă aţi mers la schi în străinătate şi aţi văzut tunurile funcţionând chiar şi când termometrele indicau valori cu puţini peste limita de îngheţ, înseamnă că în acea zonă umiditatea era scăzută, undeva cam pe la 20%.


În Poiana Braşov s-a chinuit să ningă toată ziua de marţi. În partea superioară a Masivului Postăvaru s-a depus un strat proaspăt, de 10 centimetri, suficient cât să acopere iarba, dar nu atât de mult încât să se poată schia mai jos de Platoul Ruia. Temperaturile au scăzut brusc în cursul acestei seri, astfel că sunt toate condiţiile pentru ca instalaţia de zăpadă artificială să funcţioneze. Asta nu înseamnă că trebuie să ne aşteptăm ca mâine de dimineaţă să găsim toate pârtiile practicabile.


Dacă sunteţi în Maramureş şi doriţi să mergeţi la schi, singura staţiune în care se poate schia este Cavnic. Sunt deschise pârtiile Roata 1 şi Roata 2, iar în această seară s-au pornit tunurile la capacitate maximă. Astfel, de Anul Nou condiţiile pentru practicarea sporturilor de iarnă vor fi mult mai bune decât cele întâlnite la Crăciun.  Pentru bănăţeni, singura destinaţie de schi din această perioada este Straja, în judeţul Hunedoara. Tunurile care produc zăpadă artificială funcţionează încă de la amiază şi nu vor fi oprite până mâine de dimineaţă. În această noapte, se anunţă temperaturi de -9 grade în staţiunea de pe Valea Jiului. Condiţii bune pentru practicarea sporturilor de iarnă se mai întâlnesc şi în judeţul Alba, la Arieşeni.


Episodul de iarnă întâlnit acum în România se caracterizează mai mult printr-o răcire accentuată şi mai puţin prin precipitaţii. Masă de aer rece provine din Siberia şi a pătruns în ţara noastră prin partea de nord-est a teritoriului. Astfel, mai întâi s-a răcit în Carpaţii Orientali. În această noapte, se va lasă frig şi peste Meridionali, urmând că de mâine seară gerul să îşi facă simţită prezenţa şi în Apuseni.  Din păcate, după un Crăciun fără zăpadă, acum ne aşteaptă şi un Revelion în aceleaşi condiţii.

Iarnă şi-ar putea face simţită prezenţa în mod serios de Bobotează. Deocamdată discutăm doar despre estimări. Astfel, este posibil ca la 6 ianuarie să avem parte ninsori puternice în zona montană. Stratul de zăpadă ce se va depunde nu va trece însă de 80 de centimetri în zona Meridionalilor şi de 40 de centimetri în Orientali. Valul de ninsori va fi atât de puternic încât se va depune strat de zăpadă inclusiv în zona de ses. Masa de aer rece va pătrunde din sud, de la Marea Mediterană, astfel că “minunea” va dura numai trei zile. Vorbim însă numai despre o estimare. Administraţia Naţională de Meteorologie face prognoza pe numai trei zile.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră