Parlamentul votează un nou tip de concediu pentru angajați. Indemnizaţia lunară va fi de 1.700 de lei

15 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Parlamentul votează un nou tip de concediu pentru angajați. Indemnizaţia lunară va fi de 1.700 de lei

Iniţiativa legislativă, ce conţine modificări semnificative la Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, prevede că noul concediu va avea o durată de cel mult un an de zile (faţă de 90 de zile, cât stabilise iniţial Senatul) şi va include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, informează avocatnet.ro.

În acest timp, salariatul va primi şi o indemnizaţie lunară, stabilită la 1.700 de lei.

În forma adoptată de senatori, indemnizaţia aferentă concediului de acomodare era de 3.400 de lei pe lună. Totuşi, deputaţii au ales înjumătăţirea cuantumului deoarece au prelungit durata maximă de la 90 de zile la un an.

"Pe perioada concediului (...), persoana îndreptăţită beneficiază de plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul contribuţiei se calculează prin aplicarea cotei procentuale, prevazută de lege, la valoarea indemnizaţiei acordate. Fondurile necesare plăţii indemnizaţiei (...), a contribuţiei (...), cheltuielile administrative, precum şi cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice", se arată în în forma amendată a proiectului de lege.

Derularea procedurii legislative din Parlament

Totodată, pentru drepturile persoanelor aflate în concediu de acomodare nu se vor datora impozit şi contribuţii sociale obligatorii, exceptând contribuţia la sănătate, ce va fi plătită de autorităţi. Iar perioada respectivă va fi asimilată stagiului de cotizare la obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei şi pentru obţinerea şomajului.

"Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale din sistemul public de pensii se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective", dispune proiectul de act normativ.

În plus, perioada concediului de acomodare va fi considerată vechime în muncă, în serviciu şi în specialitate.

Ce trebuie să faci

Cererea pentru acordarea concediului şi a indemnizaţiei va trebui să fie însoţită de:

- certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei;
- documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare;
dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.

Conform prevederilor proiectului, cererea şi documentele doveditoare se vor depune şi înregistra la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/reşedinţa persoana îndreptăţită.

În altă ordine de idei, salariatul care va beneficia de concediul de acomodare şi de indemnizaţia aferentă nu va putea cere concediu pentru creşterea copilului sau stimulent de inserţie.

Foarte important de precizat este că nu doar salariaţii vor avea dreptul la concediul de acomodare şi indemnizaţia aferentă, ci şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau activităţi agricole.

Atât concediul de acomodare, cât şi plata indemnizaţiei vor înceta la cererea persoanei îndreptăţite sau în ziua următoare celei în care:

- se împlineşte durata maximă a concediului;
- copilul împlineşte 18 ani;
- moare copilul;
- moare persoana îndreptăţită care urma să adopte în calitate de persoană singură;
- a rămas definitivă hotărârea judecătorească de revocare a încredinţării în vederea adopţiei.

În acelaşi timp, suspendarea drepturilor va avea loc în ziua următoare celei în care s-a dispus plasamentul copilului în regim de urgenţă sau a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de revocare a încredinţării în vederea adopţiei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră