VIDEO. Voronin recunoaște că Băsescu i-a propus să fie președintele României Mari. Cum i-a răspuns liderul comunist

29 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
VIDEO. Voronin recunoaște că Băsescu i-a propus să fie președintele României Mari. Cum i-a răspuns liderul comunist

Liderul comunist a spus că a fost indignat de această propunere, replicându-i fostului președinte român că acest lucru nu este posibil pentru că "moldovenii sunt o națiune, iar românii o altă națiune".

"A fost o discuție particulară. Eu mă mir că domnul Băsescu are o memorie așa de bună. La concret, a citat așa cum și a vorbit, într-adevăr. Numai că nu a fost și el sincer, n-a spus până la urmă cum am reacționat eu. I-am răspuns că nu e posibil pentru că moldovenii sunt o națiune și românii sunt altă națiune și unirea nu este posibilă nici astăzi, nici în istorie, niciodată în perspectivă. Eu nu pot confirma cine știe ce. Mie mi-a părut că a vorbit serios, mai ales că a mai spus și altora, a mai repetat nu știu cui. Dacă la trei persoane repetă, înseamnă că-i serios", a afirmat Vladimir Voronin.

Liderul comunist spune că "moldovenii sunt un alt popor, alt norod, atât în istorie, cât și în realitate".

"În mod serios, lăsându-l pe domnul Băsescu la o parte, moldovenii, noi, suntem cu totul alt popor, alt norod. Și în istorie și în realitate. Și aceste aiureli cu unirea trebuie să se termine. Este încă o corupție ideologică, diferite servicii române lansează toate aceste aluzii, așteptări, aiureli. Noi cunoaștem istoria. Din cauza acestei uniri Antonescu s-a unit cu Hitler și Hitler i-a promis lui teritoriul până la regiunea Nicolaev și cu ce s-a terminat pentru România? Lăsăm astăzi chestiile astea într-o parte că vorbim despre Uniunea Europeană. Dacă va fi și vom avea noroc și de conducere, și de răbdare, și de înțelepciune noi moldovenii să construim o Moldovă europeană ne vom întâlni. Nu sunt niciun fel de obstacole să traversăm hotarele României, noi, românii, încolo-încoace. Defavorizează relațiile noastre bilaterale moldo-române”, a mai spus preşedintele PCRM.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că acum câțiva ani i-a propus lui Vladimir Voronin să fie președintele Romaniei Mari.

"Tensiunile dintre mine și Voronin au pornit de la asta, că i-am spus verde în față: ‘hai în Parlament amândoi, tu președintele României Mari, eu vicepreședinte și facem unirea” și atunci Voronin a început să arunce pietre peste frontieră, să intoducă vize, a facut multe nebunii. Mulți i-au spus că el a fost KGB-ist, dar el este milițian, adică a fost mai puțin nobil decât un KGB-ist. El a făcut și acțiuni anti-rusești. S-a opus planului Kozak. Mai mult, el este cel care a scris scrisoare la Bruxelles despre dorința ca Republica Moldova să devină stat asociat al Uniunii Europene. Deci ăsta a fost un antiromân, dar nu un prorus", a declarat Băsescu la Conferința Românilor de Pretutindeni, la Palatul Parlamentului.  

Citește și Băsescu i-a propus lui Voronin să facă Unirea: Hai în Parlament amândoi, tu preşedintele României Mari, eu vicepreşedinte! (VIDEO)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră