UPDATE. Viorica Dăncilă cere demisia șefului Poliției Române și a prefectului județului Olt

26 Iul 2019 | scris de A.V.
UPDATE. Viorica Dăncilă cere demisia șefului Poliției Române și a prefectului județului Olt

Premierul Viorica Dăncilă cere demisia șefului Poliției Române, chestorul Ioan Buda, și a prefectului județului Olt, ca urmare a intervenției defectuoase în cazul fetei de 15 ani ucise în județul Olt.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea șefului Poliției Române, chestorul Ioan Buda, a prefectului județului Olt, Petre-Silviu Neacşu, și a șefului împuternicit al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Voiculescu Cristian, informează Mediafax.

Dăncilă motivează cererea sa spunând că au existat "deficiențe și ezitări" privind intervenția Poliției în cazul fetei de 15 ani care a fost dată dispărută și apoi ucisă în județul Olt.

"În momentul în care în subordine au existat astfel de deficiențe, ezitări, astfel de lucruri care nu au ce căuta, cred că șeful Poliției trebuia să ia măsuri. Nu trebuie întodeauna să căutăm pe cel care are cel mai mic grad. De la cel mai mare până la cel mai mic trebuie să-și asume acest lucru, iar când astfel de tragedii au loc trebuie să luăm măsurile care se impun. Atunci când se fac astfel de erori, cred că trebuie să acționăm cu fermitate pentru ca pe urmă să nu ne mai întâlnim cu astfel de cazuri. Toți trebuie să acționăm cu fermitate atât din punctul de vedere al atribuțiilor care intră în subordinea Guvernului, dar și din punct de vedere al președintelui României, unde în CSAT trebuie să ceară un raport riguros al modului în care a acționat STS și procurorul general", a declarat Viorica Dăncilă, vineri seara, la Antena3.

Aceasta speră ca "din momentul acesta să existe aceste demisii".

Întrebată despre un posibil înlocuitor al șefului Poliției Române, Dăncilă a afirmat: "Nu ne-am gândit la o persoană (care să-l înlocuiască-n.red.). Nimeni nu este de neînlocuit. Cineva mult mai implicat și care să dea dovadă de mai multă acțiune pentru a nu mai avea astfel de situații".

Anterior, prim-ministrul a declarat că ministrul Afacerilor Interne Nicolae Moga se va deplasa la Caracal pentru a avea concluziile anchetei cât mai rapid posibil. Aceasta a spus că vor fi luate măsuri "foarte ferme" în ceea ce privește intervenția autorităților.

Șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, a anunțat, vineri, că l-a destituit din funcție pe inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt, Nicolae Eugen Alexe, care era împuternicit pe această poziție, în urma neregulilor din cazul fetei ucise în Caracal.

Șeful Poliției Române a aunțat că polițiștii de la Caracal au așteptat ordinul procurorului, care era șeful misiunii respective, însă a recunoscut că agenții puteau interveni în orice moment, odată ce știau locația. „Poliția și cu Parchetul, care erau ajuns acolo, au intrat atunci când a dispus domnul procuror, la ora 6 dimineața”, a afirmat Buda, la Antena 3.

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată. Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis către anchetatori trei zone în care fata s-ar putea afla, STS precizând ulterior, într-un comunicat, că Alexandra a fost localizată în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la 112.

UPDATE

Ultimele cuvinte pe care tânăra le-a spus celor care ar fi trebuit să o salveze au fost „Vine!Vine!”, iar apoi apelul s-a întrerupt, a dezvăluit de acum fostul șef al Poliției, Ioan Buda. 

Locul în care ar fi avut loc crima a fost identificat de polițiști în jurul orelor 2-3 dimineața. În jurul orei 3:30 au obținut mandat de la judecător. Au mai așteptat însă până la ora 6.00 pentru a intra. 

După o serie de declarații incoerente, în care a spus că polițiștii nu au stat în fața casei, ci au monitorizat-o, chiar șeful Poliției a recunoscut că se putea interveni și fără mandat. 

„De ce-a așteptat, aceste lucruri trebuie lămurite. Efectiv nu am nicio explicație. Nu este absolut deloc în regulă ceea ce s-a întâmplat”, a declarat procurorul general Bogdan Licu, precizând că „nu există o explicație” pentru întârzierea intervenției. Potrivit Constituției, organele de poliție pot interveni „fără autorizația instanței de judecată” în condițiile în care este vorba de „protejarea unei vieți”, a adăugat el. 

UPDATE

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut, în cursul zilei de vineri, o serie de discuții telefonice cu ministrul de Interne Nicolae Moga, precum și cu directorul STS Ionel Sorinel Vasilca în legătură cu tragedia de la Caracal, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat emis vineri seara. 

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut acestora ca cercetările legate de acest caz extrem de grav să fie desfășurate cu maximă celeritate și le-a transmis că la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării care va avea loc marți așteaptă să îi fie prezentată o primă evaluare asupra situației.

”Președintele României subliniază că demisiile tuturor celor care au gestionat greșit acest caz, cu urmări atât de dramatice, sunt obligatorii. Pentru garantarea siguranței românilor și pentru a preîntâmpina situații similare, demisiile nu sunt însă nici pe departe suficiente. Atât timp cât corupția, incompetența, promovarea pe alte criterii decât profesionalismul vor fi încurajate de unii decidenți politici, întreaga societate va avea de suferit. Pentru ca astfel de drame precum cea de la Caracal să nu se mai repete, este esențială și eliminarea acestor cauze profunde care au făcut-o posibilă”, se arată în comunicat. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră