Judecătorii au MOTIVAT CONDAMNAREA violatorilor din Vaslui. De ce au primit cei şapte agresori pedepse mai mici: „Sunt de la ţară, tineri şi fără cazier“

12 Sep 2015
Judecătorii au MOTIVAT CONDAMNAREA violatorilor din Vaslui. De ce au primit cei şapte agresori pedepse mai mici: „Sunt de la ţară, tineri şi fără cazier“
Atitudinea sfidătoare a celor şapte violatori, reacţiile familiilor în ceea ce o priveşte pe victimă au cântărit greu în motivarea deciziei pe care au luat-o judecătorii în cazul violului de la Vaslui.  Astfel, cei şapte violatori din Vaslui  care în 2014 au violat o tănără din localitatea Munteni, din Vaslui până ce au lăsat-o leşinată, au ajuns după gratii şi din cauza atitudinii lor sfidătoare, explică magistraţii Judecătoriei Vaslui în motivarea prin care au dispus condamnarea . Instanţa mai arată că nici modul în care s-au purtat familiile celor şapte tineri nu i-a ajutat deloc în faţa instanţei. Judecătorii mai  explică în motivare  şi faptul că Silviu Burada a primit cea mai mare pedeapsă deoarece el ar fi pus la cale tot planul, umilind-o cel mai mult pe victimă, faptele sale fiind de o mai mare gravitate. Pe de altă parte, judecătorii au explicat şi motivele pentru care au fost mai blânzi cu cei şapte. 

De ce a primit Silviu Burada cea mai mare pedeapsă 


Deşi procurorii au cerut pedepse  maxime pentru cei şapte  tineri din Vaslui, judecătorii au decis, prin pedepse mai mici, să le mai dea violatorilor o şansă. Cel puţin, aşa au justificat în motivarea redactată.  Au ţinut cont de faptul că aceştia sunt tineri, fără cazier, aşa că cea mai mare pedeapsă, de 8 ani şi 4 luni, a primit violatorul care a pus la cale totul. Procurorii ceruseră însă 12 ani de închisoare, potrivit adevarul.ro. Judecătorii au ţinut cont de faptul că violatorii sunt de la ţară, aşa că nu au primit o educaţie în familie sau la şcoală. Aşa se explică de ce violatorii nu au prea înţeles gravitatea fatelor comise.

Cazul elevei de 18 ani din Vaslui care a fost victima unui viol în grup a stârnit mare vâlvă. fiind un caz extrem de mediatizar în întreaga presă. Iniţial, cei şapte au fost puşi sub control judiciar. Tocmai de aceea, instanța a amendat și decizia judecătorului care i-a eliberat preventiv pe cei şapte tineri acuzaţi de viol. Magistraţii arată în motivare că cei şapte violatori „au avut de cele mai multe ori reacţii nepotrivite în faţa camerelor şi cuvinte neadecvate" referitoare la faptele de care sunt judecaţi în momentele în care au fost filmaţi sau fotografiaţi de presă. „Aceste imagini au devenit publice, alimentând astfel reacţia negativă a cetăţenilor de rând şi având aptitudinea, din punctul de vedere al instanţei, de a crea o puternică presiune asupra persoanei vătămate", se arată în motivarea instanţă.

Instanţa mai arată că „nu poate să facă abstracţie totală de aceste lucruri, întrucât, în cele din urmă, această reacţie este o expresie evidentă a unei stări de indignare, de temere generală, iar persoanele judecate au o atitudine sfidătoare la adresa actului de justiţie".

Judecători: „lipsa de relevanţă a calităţii morale a persoanei vătămate“

Judectorii au explicat, de asemenea, lipsa de relevanţă a „calităţii morale a persoanei vătămate, aspect pe care inculpaţii au dorit să îl evidenţieze prin apărările pe care le-au formulat.  Libertatea fizică şi sexuală a unei persoane nu poate fi încălcată sub niciun pretext",  mai spun judecătorii. Pe 14 septembrie 2015, cei şapte vor fi prezenţi în faţa magistraţilor Curţii de Apel Iaşi, care vor verifica legalitatea şi temeinicia rearestării acestora.  Toţi cei şapte inculpaţi au contestat atât înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă, cât şi condamnările primite.

Sentintele dictate de judecatori in cazul violului din Vaslui:

Burada Silviu (21 ani) - condamnat la 8 ani si 4 luni de inchisoare cu executare

Burlacu Paul Andrei (28 ani) - 7 ani de inchisoare cu executare

Avadanei Silviu (22 ani) - 6 ani de inchisoare cu executare

Bolboceanu Petrica (23 ani) - 7 ani de inchisoare cu executare

Boicu Ionut Bogdan - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

Rotaru Alin Dumitru - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

Surleac Ioan - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

De asemenea, judecatorii au hotarat ca inculpatii sa ii plateasca fetei violate daune morale in valoare de 50.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă. Instanţa a dispus cu titlu executoriu emiterea de mandate de arestare pe 30 de zile pe numele celor şapte, inlocuind astfel masura controlului judiciar. 

Cine sunt cei şapte violatori?

Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) au fost trimişi în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Toţi cei şapte au fost deferiţi justiţiei în stare de arest preventiv. În faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, care au instrumentat cazul, cei şapte violatori au negat acuzaţiile, afirmând că adolescenta de 18 ani ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale.

Procurorii şi judecătorii care au instrumentat cazul violatorilor, cercetaţi

În plus, surse apropiate anchetei au declarat pentru site-ul nostru că, toţi procurorii şi toţi judecătorii care s-au ocupat de instrumentarea acestui caz, pţnă în această fază, sunt cercetaşi de Inspecţia Judiciară. Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) susține că, în urma unei sesizări pe care a depus-o în luna iunie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări în cazul eliberării din arest a celor șapte tineri acuzați că au violat o elevă din Vaslui.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră