UPDATE.VIKTOR ORBAN:”La 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra. Măcar nu îi mințim pe români” (VIDEO)

08 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE.VIKTOR ORBAN:”La 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra. Măcar nu îi mințim pe români” (VIDEO)


Declarațiile sale în România au fost o invitație subtilă la mobilizarea electoratului maghiar din țara noastră. Premierul Ungariei a afirmat că îi îndeamnă pe toți maghiarii care trăiesc în România să participe la alegerile parlamentare de la sfârșitul săptămânii pentru că rezultatul acestora le influențează calitatea vieții, soarta localităților lor, dar și relațiile politice dintre România și Ungaria.

Cu această ocazyie, premierul Orban a declarat că Ministerul ungar de Externe a decis corect când nu le-a mai permis oficialilor ungari să participe la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, 1 Decembrie.

Orban a făcut o declarație de o sinceritate uimitoare: ”Eu sunt tradiționalist și cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic, dar este mai bine să îți asumi conflictul sincer decât să ai două fețe. În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, așadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă și către români, pentru că măcar nu îi mințim. Eu consider că diplomația maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră și onestă”, scrie agerpres.ro.

Întrebat joi seara la Realitatea TV cum ar cataloga declarațiile făcute de Viktor Orban la Satu Mare, premierul Cioloș a afirmat: "În primul rând, mi se par neelegante și nelalocul lor. Eu pot să înțeleg că domnul Orban vine să ne ajute să iasă lumea la vot și, mă rog, ăsta e un lucru bun. Dar de aici până a veni cu astfel de declarații, în care să lași impresia unui climat de tensiune etnică în România sau în zona respectivă, mi se pare cam mult și cred că sunt cam nelalocul lor acest gen de atitudini".

Totodată, întrebat de ce l-a demis pe subprefect al județului Timiș, Cioloș a spus Marossy Zoltán Gheorghe "s-a apucat să comenteze Constituția".
"Domnul subprefect s-a apucat să comenteze Constituția, să-și dea cu părerea (...) despre cum ar trebui să arate Constituția, pe când dânsul, ca reprezentant al Guvernului, e pus acolo să reprezinte Constituția și să apere Constituția, nu să o comenteze", a spus Cioloş.

Conform site-ului de informații hvg.hu, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliștilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră