VIDEO: Protest al unioniştilor la şedinţa comună de guvern România-R. Moldova. Ce au hotărât miniştrii din cele două ţări

22 Sep 2015
VIDEO: Protest al unioniştilor la şedinţa comună de guvern România-R. Moldova. Ce au hotărât miniştrii din cele două ţări
 Un grup de unionişti, de aproximativ 150 de persoane, protestează marţi la Neptun, în timpul şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova. Unioniştii au forţat un cordon de jandarmi şi s-au apropiat de sediul Centrului Internaţional de Conferinţe, unde are loc şedinţa celor două guverne.

Ei scandează lozinci pro-unire, flutură steaguri tricolore şi au pancarte cu mesaje unioniste - ”Vrem Unire”, ”Trecem Prutul”, ”Basarabia e România”, ”Politică externă comună” şi ”DNA, treci Prutul”. Demonstranţii sunt tineri unionişti de pe ambele maluri ale Prutului.

''Scopul nostru este unirea dintre cele două state. De la cele două guverne dorim astăzi stabilirea unei agende clare pentru unire până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire a românilor. Pe această agendă a Unirii pe care o solicităm vrem să fie introduse obligatoriu trei puncte: interconectare energetică, atât cu gaze cât şi cu electricitate, o singură monedă în România şi în Republica Moldova şi o politică externă şi de apărare comună. Astea sunt solicitările noastre şi vrem să le exprimăm în faţa miniştrilor din ambele state româneşti'', a declarat, marţi, pentru Agerpres, liderului Platformei Unioniste Acțiunea 2012,George Simion.

Unioniștii solicită celor două Guverne, de la București și Chișinău, stabilirea unei agende clare privind viitoarea Unire, având în vedere lipsa de sustenabilitate economică și socială a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

După şedinţa comună, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernele României şi Republicii Moldova au discutat oficial despre un acord de sprijin financiar rambursabil, în valoare de 150 de milioane de euro, pe o perioada de cinci ani, acord ce trebuie  aprobat şi de parlamentele celor două ţări.

"A existat o discuţie, neoficială anterior, oficială acum, care priveşte decizia Guvernului României de a propune Parlamentului României, în egală măsură, Guvernul de la Chişinău, Parlamentului de la Chişinău un acord de asistentă financiară rambursabilă în valoare de 150 de milioane de euro pe o perioadă de cinci ani, între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova", a declarat Ponta. El a spus că împrumutul se va acorda cu o dobandă egală cu cea cu care România se împrumută pe pieţele internaţionale, în jur de 1,5%.
De asemenea, premierul a anunţat parafarea unui acord de ajutor nerambursabil din care să fie finanţate proiecte de interconectare de transport de energie electrică şi gaze.
-

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră