Victimele tragicului accident din Ungaria erau zilieri în agricultură. Apelul disperat al Ministerului Afacerilor Interne

24 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Victimele tragicului accident din Ungaria erau zilieri în agricultură. Apelul disperat al Ministerului Afacerilor Interne

Persoanele care şi-au pierdut viaţa în microbuzul românesc implicat în accidentul produs marţi după-amiază în Ungaria erau rromi care lucrau ca zilieri în agricultură, scrie hirado.hu.

István Sagyebo, primarul localităţii Bălăuşeri din judeţul Mureş a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că patru dintre victime erau locuitori ai satului Agrişteu, care aparţine de comuna Bălăuşeri. Două dintre victime trăiau în concubinaj, în urma lor rămânând şase copii orfani. După unul dintre celelalte două victime din Agrişteu au rămas orfani alţi doi copii.

Primarul a spus că familiile de rromi care trăiesc în comună vorbesc de regulă atât limba română, cât şi limba maghiară, copiii celor decedaţi
sunt elevi la şcoli cu predare în limba română.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia copiilor rămaşi orfani în urma decesului părinţilor în accidentul petrecut marţi în Ungaria. Conform aceleiaşi surse, 11 copii au rămas orfani de ambii părinţi, iar în cazul a doi copii au rămas în viaţă doar mamele.

István Sagyebo a mai declarat că, miercuri, un funcţionar al primăriei a vizitat familiile şi a studiat situaţia socială a acestora. În trecut, unul dintre cei decedaţi a primit ajutor social de la primărie. “Deocamdată ne informăm şi încercăm să rezolvăm situaţia copiilor rămaşi orfani”, a spus primarul.

László Székely, primarul comunei Mica din judeţul Mureş a declarat agenţiei de presă MTI că autovehiculul a fost condus de un
antreprenor care se ocupa de transporturi şi care trăia în satul Deaj aparţinând comunei. Cei doi copii ai săi au rămas orfani.

În microbuz au călătorit doi fraţi şi soţia unuia dintre aceştia, cu toţii din satul Căpâlna de Sus, aparţinând aceleiaşi comune. După aceste trei victime au rămas trei copii orfani.

Cu toţii făceau parte din comunitatea locală de romi şi trăiau din munci ocazionale prestate în străinătate, ca zilieri în agricultură, a specificat primarul. Atunci când s-a produs accidentul, ei se întorceau de la muncă din Slovenia.

Accidentul din Ungaria a şocat întreaga Europă, iar comunităţile de români din străinătate au început să sune în cele trei sate şi să îşi ofere ajutorul. Vor să ofere bani rudelor care acum trebuie să aibă grijă de orfani, relatează PRO TV.

După accidentul grav din Ungaria, provocat de un șofer care făcea LIVE pe Facebook în timp ce conducea, Ministerul Afacerilor Interne a făcut un apel pe aceeași rețea socială.

În mesajul postat pe Facebook, îi înseamnă pe toți participanții la trafic - șoferi sau pasageri - să ia atitudine în cazul în care observă vreun șofer iresponsabil, care își folosește mobilul în timp ce conduce. “Sunaţi la 112!” - este îndemnul MAI.

”O șosea din Ungaria… un șofer în live pe facebook… 9 persoane decedate… mai mulți copii orfani!

STOP! E prea mult… de mult este prea mult!

Dragi prieteni, dacă vă aflați într-un mijloc de transport în comun și vedeți că șoferul folosește telefonul mobil, nefiind atent la drum și punându-vă în pericol viața, luați atitudine! Și dacă nu înțelege, sunați la 112… până la urmă este vorba de viața dumneavoastră!

Pentru voi cei care conduceți mijloace de transport în comun (autocare, microbuze, taxiuri etc), înțelegeți că aveți în responsabilitate și viața noastră… dacă la a voastră nu țineți!

Pentru voi cei care conduceți mijloace de transport în comun (autocare, microbuze, taxiuri etc), înțelegeți că aveți în responsabilitate și viața noastră… dacă la a voastră nu țineți!

Și nu uitați: nu sunteți singurii participanți la trafic, iar șoselele nu vă aparțin! Teribilismul vostru poate face ca această imagine să fie ultima amintire a familiei despre voi!

ÎNȚELEGEȚI ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA!"

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră