UPDATE. România lucrului bine făcut. Elena Udrea, azilant politic în Costa Rica!

13 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. România lucrului bine făcut. Elena Udrea, azilant politic în Costa Rica!

S-a rezolvat şi asta, ne putea lua o piatră de pe inimă. Nu doar că a plecat în ţările calde, dar a şi obţinut statut de azilant politic în Costa Rica şi de acum înainte ne va saluta doar din postările în pagina ei de Facebook! Incredibila ştire se referă la fosta mnistră Elena Udrea şi a fost făcut de însuşi avocatul său, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), potrivit antena3.ro.

Obţinerea acestui statut îi conferă doamnei Udrea mai multe avantaje, având în vedere că extrădarea, în cazul unei condamnări, va fi destul de greoaie. 

Magistraţii judecă, vineri, ultimul termen al dosarului Gala Bute, în care fosta ministră a Turismului este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu.

Avocatul Veronel Rădulescu a explicat că a primit vineri dimineaţa mai multe documente de la Elena Udrea, care atestă faptul că ea şi-a stabilit reşedinţa în Costa Rica şi a primit statutul de refugiat politic la data de 21 martie, scrie agerpres.ro.

Veronel Rădulescu a înmânat judecătorilor respectivele documente, printre care şi un memoriu, în care Elena Udrea anunţă că doreşte să fie audiată în dosarul Gala Bute şi să i se acorde ultimul cuvânt, prin mijloace de comunicare la distanţă (videoconferinţă) sau prin procedura de comisie rogatorie.

"Din 1989, nu a mai fost o situaţie în care un cetăţean al României, membru UE şi NATO, să primească statutul de refugiat politic în alt stat. Conform Convenţiei privind refugiaţii politici, ea nu are dreptul să fie returnată. Costa Rica a dezvoltat unul dintre cele mai bune programe de protecţie în plan judiciar", a spus avocatul.

El le-a cerut judecătorilor amânarea procesului şi stabilirea unui nou termen pentru audierea Elenei Udrea.

UPDATE

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a declarat vineri că fostul ministru a primit în Costa Rica un carnet de refugiat valabil pe un an, iar acest statut o protejează de o eventuală extrădare, scrie agerpres.ro.

În replică, procurorul de şedinţă a spus că, din documentele depuse de avocat la dosar, nu rezultă că Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

"Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu", a semnalat procurorul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră