UPDATE. Premierul Bulgariei acuză turiştii români pentru răspândirea virusului pestei porcine

05 Aug 2019
UPDATE. Premierul Bulgariei acuză turiştii români pentru răspândirea virusului pestei porcine

Pesta porcină a ajuns să afecteze relațiile noastre cu bulgarii, la nivel înalt. Polemica a izbucnit când premierul Boiko Borisov s-a declarat convins că turiștii români sunt cei care împrăștie pesta porcină în țara sa, relatează stiri.tvr.ro.

"Sunt sigur că turiştii români au adus pesta porcină în Bulgaria. Zilnic, 57.000 de automobile intră prin podul dunărean. Nu avem ce face, au bani oamenii. Se plimbă, mănâncă şi aruncă gunoaie, iar noi curăţăm, curăţăm", a spus Borisov la o întâlnire cu fermierii.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe de la București și-a exprimat "surprinderea şi dezamăgirea" pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români. 

"Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a răspunde la afirmaţiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea şi dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români, mai ales în condiţiile în care aceştia contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei", se arată într-un comunicat al MAE.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a precizat că primul focar de pestă porcină africană a fost descoperit în Bulgaria anul trecut, într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România.

ANSVSA a subliniat că, potrivit studiilor și cercetărilor de specialitate, virusul pestei porcine africane se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care:

contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;
contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;
hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;
prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage);
prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;
prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte;
prin intermediul insectelor hematofage;
prin intermediul furajelor contaminate.

UPDATE

Poliţia de Frontieră a fost notificată de către omologii bulgari în legătură cu introducerea unor măsuri pentru limitarea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) în regiunile de la graniţa cu România, în context fiind interzise importurile de materii prime şi produse procesate din carne de porc, a informat, luni, Garda de Coastă.

Conform sursei citate, autorităţile de frontieră bulgare au informat Poliţia de Frontieră Română, prin Centrul Comun de Contact (CCC) Giurgiu-Ruse, despre faptul că mai multe regiuni din partea de nord a Bulgariei au fost declarate zone calamitate de PPA şi, în consecinţă, au fost luate măsuri pentru limitarea răspândirii acestui virus pe teritoriul naţional.

În acest sens, autorităţile bulgare interzic importurile de materii prime sau produse alimentare de origine animală care conţin carne de porc sau diferite alte produse din porc, cu excepţia cazului în care acestea sunt însoţite de o documentaţie veterinară corespunzătoare, iar cetăţenii români pot fi supuşi controlului fizic al mijlocului de transport la punctele de trecere a frontierei către Bulgaria, ca măsură de susţinere a embargoului instituit.

CREDIT FOTO: pixabay.com

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră