Judecătorii sunt consternaţi. Atac la reprezentanta lui Iohannis la şedinţa CSM

08 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Judecătorii sunt consternaţi. Atac la reprezentanta lui Iohannis la şedinţa CSM

"Doamna Simina Tănăsescu este consilier prezidenţial din luna ianuarie 2015 ăi este stupefiant să auzi că un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale nu ştie "încă exact despre ce este vorba" legat de problema ofiţerilor acoperiţi, subiect dezbătut public, constant din luna mai 2015", se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Judecătorii reamintesc că, după declaraţiile generalului SRI Dumitru Dumbravă, conform cărora instanţele de judecată au devenit "câmp tactic" al acestui serviciu secret, începând cu luna mai 2015, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au cerut CSAT să verifice declaratiile pe proprie răspundere date de magistraţi în sensul că nu sunt ofiţeri acoperiţi ai unui serviciu secret, precum şi hotărârile date de această instituţie în ceea ce priveşte implicarea serviciilor secrete în justiţie.

"Deşi legea prevede verificarea acestor declaraţii de către CSAT, astfel de verificări nu au fost făcute, efectiv, niciodată, lăsând deschisă poarta suspiciunilor vis a vis de existenţa ofiţerilor acoperiţi în rândul magistraţilor, fapt ce afectează întreg sistemul judiciar, prin erodarea încrederii cetăţeanului într-un act de justiţie independent şi imparţial. După mai bine de şase luni de la sesizare, CSAT nu doar că nu a făcut publice rezultatele verificării existenţei ofiţerilor acoperiţi în justiţie, dar nu a avut nici o poziţie publică oficială din care să rezulte dacă aceste verificări au fost demarate şi care este stadiul acestora, în condiţiile în care interesul public este unul evident", susţine UNJR.

Judecătorii spun că solicitările lor către preşedintele Iohannis nu au avut nici un ecou, motiv pentru care s-au adresat din nou CSAT, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public. Concret, UNJR a solicitat numărul, data adoptării şi copie după hotărârile CSAT referitoare la relaţia dintre serviciile secrete ale statului, în special cele ale SRI, cu justiţia, precum şi atribuţiile acestor servicii în domeniul justiţiei. Nici la această cerere, adresată CSAT, nu s-a primit răspuns până acum.

"Faptul că există hotărâri nepublice care reglementează implicarea serviciilor secrete în justiţie este o încălcare gravă a principiilor fundamentale de funcţionare a unui stat de drept", a declarat Dana Gârbovan (foto), preşedintele UNJR.

"Clarificarea raporturilor ce guvernează relaţia dintre justiţie şi acţiunea serviciilor secrete este un imperativ absolut pentru garantarea dreptului fiecarui cetăţean care are acces la o justiţie independentă şi parte de un proces echitabil”, a mai spus ea.

Preşedintele UNJR a cerut sprijinul tuturor instituţiilor statului cu atribuţii în acest domeniu, precum şi societăţii civile şi presei, în efortul  de clarificare a implicării serviciilor secrete în justiţie. "Problema este mult prea importantă pentru a accepta o atitudine opacă şi indiferentă a autorităţilor deoarece este vorba despre garantarea accesului fiecărui cetăţean la o justiţie independentă", a conchis Gârbovan.

UNJR anunţă că va continua şi în 2016 demersurile pentru lămurirea implicării serviciilor secrete în justiţie.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră